Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός σωστού πρωινού δημιουργεί τεράστια οφέλη για την υγεία μας, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, η ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το πρωινό θεωρείται ο βασιλιάς των γευμάτων. Τι πρέπει όμως να καταναλώνουμε; Οι ειδικοί συστήνουν το μούσλι, το οποίο όπως λένε βρίσκεται στην κορυφή της υγιεινής διατροφής, καθώς είναι μία τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και σίδηρο.
Οφέλη
- Έχει συνήθως λιγότερη ζάχαρη και λιγότερες θερμίδες από γλυκά και άλλες λιχουδιές, ενώ σε περίπτωση που το φτιάξουμε μόνοι μας, θα είμαστε και σίγουροι ότι δεν έχει επιπλέον ζάχαρη ή άλλα συστατικά.
- Ένα γεύμα με μούσλι συνήθως περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως, που βοηθάνε πολύ τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μας δίνουν την αίσθηση του κορεσμού για τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας.
- Η ακατέργαστη βρώμη, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό του μούσλι, περιέχει ανθεκτικό άμυλο, καθιστώντας το ένα εξαιρετικά χορταστικό πρωινό που χρειάζεται πολύς χρόνος για να το χωνέψουμε.
Πως τρώγεται
Παραδοσιακά το μούσλι τρωγόταν με χυμό πορτοκαλιού και όχι με γάλα. Μπορείτε να το φάτε κρύο με γιαούρτι και φρούτα, να το αναμίξετε ακόμη και σε τηγανίτες, μπισκότα ή κέικ.
Η αυθεντική συνταγή
Ο εμπνευστής της συνταγής για το μούσλι θεωρείται ο δρ. Maximilian Bircher-Benner, γιατρός με εξειδίκευση στη διατροφή. Σας παρουσιάζουμε την αυθεντική συνταγή «Benner müsli» για 1 άτομο:
Μουλιάζουμε για ένα ολόκληρο βράδυ 1 κουταλιά νιφάδες βρόμης σε 3 κουταλιές νερό.
Την επόμενη ημέρα, προσθέτουμε
1 κουταλιά χυμό λεμονιού,
1 κουταλιά συμπυκνωμένο γάλα (κατά προτίμηση ελαφρύ),
2 μήλα (τριμμένα),
1 κουταλιά αμύγδαλα ή φουντούκια.