Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο μουσακάς είναι δύσκολο φαγητό. Ωστόσο, αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα! Κάνοντας τον μουσακά σας χρειάζεται να έχετε κάνει τα 3 παρακάτω βήματα: προετοιμασία των μελιτζανών, προετοιμασία της σάλτσας ντομάτας αρνιού ή βοείου κρέατος και ετοιμασία της μπεσαμέλ. Μπορεί να σας πάρει αρκετή ώρα για να τον ετοιμάσετε, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Ένας πεντανόστιμος μουσακάς
Βασικά συστατικά:
- 6 μελιτζάνες
- 5 πατάτες (προαιρετικά)
- φυτικό έλαιο (για το τηγάνισμα των μελιτζάνων)
Για τη σάλτσα κρέατος
- 750γρ. κιμάς βοδινού ή αρνιού
- 2 κόκκινα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες (400γρ)
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- Πρέζα θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 φύλλο δάφνης
- Μια πρέζα κανέλα ή ένα ξυλάκι κανέλας
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
- 900ml γάλα
- 120γρ βούτυρο
- 120γρ αλεύρι
- μια πρέζα μοσχοκάρυδο
- 2 κρόκους αυγού
- 100γρ κεφαλοτύρι ή το αγαπημένο σας σκληρό τυρί
- αλάτι για γεύση
Οδηγίες παρασκευής:
Για να ετοιμάσετε αυτή την ελληνική συνταγή μουσακά, ξεκινήστε με την προετοιμασία των μελιτζανών. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τα κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα.
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες με άφθονο νερό και πιέζουμε με τα χέρια μας, για να απαλλαγούμε από το υπερβολικό νερό. Τα στεγνώνουμε και τα τηγανίζουμε σε άφθονο λάδι, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τοποθετούμε τις τηγανητές μελιτζάνες σε κάποιο χαρτί, για να απορροφήσουν το λάδι. Αφήνουμε στην άκρη όταν γίνει.
Αν προσθέσουμε πατάτες στον μουσακά σας, πρέπει να τις κόψουμε σε φέτες πλάτους 0,5 εκ.. Τα τηγανίζουμε ή τα ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο όπως οι μελιτζάνες. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη όταν γίνουν.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα κρέατος για τον μουσακά. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χρωματιστούν ελαφρά. Ανακατεύουμε τον κιμά που με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε. Όταν αρχίσει να ροδίσει, προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το σκόρδο. Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί για να το σβήσουμε και περιμένουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις κονσερβοποιημένες ντομάτες, τη ζάχαρη, μια πρέζα κανέλα, 1 δάφνη και μια καλή πρέζα αλάτι και πιπέρι. Φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν οι περισσότεροι χυμοί. Αφήνουμε στην άκρη όταν γίνει.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ για τον μουσακά. Με ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε συνεχώς το αλεύρι για να φτιάξουμε μια πάστα. Προσθέτουμε ζεστό γάλα σε σταθερή ροή. Συνεχίζουμε το χτύπημα για να αποτρέψουμε τη σάλτσα μας από το να γίνει άμορφη. Αν η σάλτσα χρειάζεται ακόμα να σφίξει, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η συνοχή του θα πρέπει να μοιάζει με μια παχιά κρέμα.
Αφαιρούμε το τηγάνι με τη μπεσαμέλ από το μάτι και ανακατεύουμε με τους κρόκους αυγού, αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και το μεγαλύτερο μέρος του τριμμένου τυριού. Κρατούμε λίγο τυρί για να πασπαλίσουμε από πάνω! Χτυπάμε γρήγορα, για να αποτρέψουμε τα αυγά από το να γυρίσουν μια ομελέτα! Αλατοπιπερώνουμε. Παίρνουμε ένα κουτάλι γεμάτο μπεσαμέλ και το ανακατεύουμε με τη σάλτσα κρέατος. Αφήνουμε τη μπεσαμέλ στην άκρη.
Τώρα ήρθε η ώρα να συναρμολογήσουμε τον μουσακά. Για αυτή τη συνταγή μουσακά θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ταψί, περίπου 20x30cm. Βουτυρώνουμε πρώτα τον πάτο και τις πλευρές του ταψιού και στρώνουμε τις πατάτες (αν τις χρησιμοποιούμε) και μετά τις μισές μελιτζάνες. Περιχύνουμε με όλη τη σάλτσα κρέατος και απλώνουμε ομοιόμορφα. Προσθέτουμε μια δεύτερη στρώση μελιτζάνες από πάνω με όλη τη μπεσαμέλ και λειαίνουμε με μια σπάτουλα.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C και ψήνουμε τον μουσακά για περίπου 60 λεπτά ή μέχρι η κρούστα του να πάρει χρώμα. Παρόλο που θα είναι πραγματικά δύσκολο να το κάνουμε, θα πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει ο μουσακάς και να ζεσταθεί στην αφή πριν κόψουμε σε κομμάτια. Αυτό θα αποτρέψει τη σάλτσα μπεσαμέλ από το να χυθεί έξω όταν κόβουμε τα κομμάτια μας.
Σερβίρουμε τον Μουσακά με μια δροσιστική παραδοσιακή ελληνική σαλάτα και απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι κρασί!