Διατροφή

Μούρα: Τι οφέλη παρέχουν τα μούρα στον εγκέφαλο;

Μούρα: Τι οφέλη παρέχουν τα μούρα στον εγκέφαλο;
Μούρα: Η κατανάλωση περισσότερων μούρων και η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διανοητικής πτώσης καθώς γερνάτε, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η κατανάλωση περισσότερων μούρων και η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διανοητικής πτώσης καθώς γερνάτε, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σε μια μελέτη με περισσότερους από 900 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τροφές σαν αυτές — που περιέχουν αντιοξειδωτικές φλαβονόλες — προσέφεραν οφέλη στον εγκέφαλο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι φλαβονόλες βρίσκονται σε φρούτα όπως τα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το τσάι και το κρασί.


Τα μούρα προσφέρουν οφέλη στον εγκέφαλο

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έτρωγαν μια μερίδα πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα επιβράδυναν τον ρυθμό της γνωστικής έκπτωσης κατά περίπου 32%, σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν τροφές με φλαβονόλες, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Thomas Holland, εκπαιδευτής εσωτερικής ιατρική στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.

«Οι φλαβονόλες είναι και αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές», είπε. “Αυτές οι τροφές που περιέχουν φλαβονόλες καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη. Αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη στον εγκέφαλο καθώς και σε άλλα όργανα, όπως η καρδιά και το αγγειακό σύστημα, τα νεφρά, το συκώτι κ.λπ.”.

Ο Holland δεν θέλει να λαμβάνει φλαβονόλες από συμπληρώματα. Πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να εφοδιαστείτε με φλαβονόλες είναι μέσω της διατροφής. «Θα λάβετε μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα», είπε. “Μου αρέσει να διατηρώ τα συμπληρώματα όπως ακριβώς αυτό, τα συμπληρώματα. Θα πρέπει να συμπληρώνουν μια υγιεινή διατροφή.”

Για τη μελέτη, η ομάδα του Holland συνέλεξε δεδομένα για 961 ενήλικες, μέσης ηλικίας 81 ετών, που δεν είχαν άνοια. Κατά μέσο όρο σε επτά χρόνια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ετήσια ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους και έκαναν τεστ γνωστικής και μνήμης. Τα τεστ περιελάμβαναν τη μνήμη λιστών λέξεων, την ανάκληση αριθμών και την τοποθέτησή τους στη σωστή σειρά.

Ο Holland προειδοποίησε ότι η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων ποσοτήτων φλαβονολών και βραδύτερης γνωστικής έκπτωσης, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Επίσης, οι αναμνήσεις των ανθρώπων για το τι έτρωγαν μπορεί να μην ήταν απόλυτα ακριβείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τις περισσότερες φλαβονόλες, περίπου 15 mg την ημέρα (που ισοδυναμεί με περίπου 1 φλιτζάνι σκούρα φυλλώδη πράσινα), είχαν πιο αργή μείωση της μνήμης, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τις λιγότερες, περίπου 5 mg την ημέρα. Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα.

Οι τροφές που συνέβαλαν περισσότερο στην επιβράδυνση της διανοητικής παρακμής ήταν το λάχανο, τα φασόλια, το τσάι, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες, τα μήλα, το τσάι, το κρασί, τα πορτοκάλια, τα αχλάδια, το ελαιόλαδο και η σάλτσα ντομάτας. «Οι φυτικές τροφές περιέχουν έναν θησαυρό ισχυρών θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία», δήλωσε η Samantha Heller, ανώτερη κλινική διατροφολόγος στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.

Τα φλαβονοειδή είναι μόνο μια οικογένεια με περισσότερες από 5.000 ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά. «Σε αυτήν την οικογένεια περιλαμβάνεται μια υποομάδα που ονομάζεται φλαβονόλες», σημείωσε. Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στην περιεκτικότητα σε φλαβονόλη στη διατροφή των ανθρώπων και στη σχέση της με τη γνωστική υγεία, αλλά δεν καθόμαστε και τρώμε ένα πιάτο με φλαβονόλες για πρωινό, είπε ο Heller, ο οποίος δεν είχε κανέναν ρόλο στη μελέτη.

“Τρώμε τροφές που περιέχουν μια σειρά από φυτοθρεπτικά συστατικά [υγιεινές φυτικές ενώσεις], όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές χημικές ουσίες, όπως φλαβονόλες. Αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά συνεργάζονται συνεργιστικά, ως ομάδα, και αυτό είναι που ενισχύει τα οφέλη για την υγεία μας προέρχονται τρώγοντας τα», είπε.

Αυτά τα στοιχεία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε πολλές βιολογικές διεργασίες — για παράδειγμα, μειώνοντας τη φλεγμονή, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας και επισκευάζοντας τα κύτταρα και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες, είπε ο Heller. Τόνισε ότι ένα στοιχείο της διατροφής μάλλον δεν είναι ένας μαγικός δρόμος για μια μακρά και υγιή ζωή.

“Ίσως τα άτομα σε αυτή τη μελέτη που ακολούθησαν μια πιο φυτική διατροφή είδαν τα μεγαλύτερα γνωστικά οφέλη, αλλά αυτό δεν αξιολογήθηκε. Η έρευνα δείχνει ότι η στροφή στην κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο, πιο υγιή. ζει», είπε ο Χέλερ.

Ο Holland συμφώνησε ότι οι φλαβονόλες από μόνες τους δεν πρόκειται να κρατήσουν μακριά την ψυχική παρακμή. Ο καλύτερος δρόμος για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας, είπε, περιλαμβάνει έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ποικίλη διατροφή φρούτων και λαχανικών, σωματική δραστηριότητα και γνωστική προπόνηση — προκαλώντας τον εαυτό σας κάθε μέρα μαθαίνοντας κάτι νέο. «Επίσης, ο ύπνος και η μείωση του στρες θα είναι όλα συλλογικά ευεργετικά για τη συνολική υγεία», είπε ο Holland. «Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να αρχίσετε να κάνετε υγιείς αλλαγές».