Το Kondre είναι μια συνταγή με καταγωγή από το Καμερούν. Είναι ένα μοσχαρίσιο στιφάδο που παρασκευάζεται με μπανάνες. Μπαχαρικά όπως το pèbè, το djansang και το presese πωλούνται σε αφρικανικά παντοπωλεία και αν δεν μπορείτε να τα βρείτε, μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτά τα μπαχαρικά με αλεσμένο μοσχοκάρυδο για djansang, γαρίφαλο για το pèbè και σκόνη κάρυ για το preese.
Συστατικά
- Ντομάτες
- κρεμμύδια
- Σκελίδες σκόρδο
- Ήπιο/γλυκό τσίλι
- Φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
- Θρυμματισμένο djansang
- Pèbè
- Πράσινες μπανάνες
- Κομμάτια βοείου κρέατος
- Αλατοπίπερο
- Φοινικέλαιο ή ουδέτερο φυτικό έλαιο
- Ζωμός βοδινού
Οδηγίες παρασκευής
- Καθαρίζουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και ψιλοκόβουμε το τσίλι. Ανακατεύουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τσίλι με το τζίντζερ και τα μπαχαρικά. Αφήστε στην άκρη.
- Ξεφλουδίστε τις μπανάνες plantain και χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος ενός μαχαιριού για να ξύσετε απαλά τη σάρκα για να αφαιρέσετε το λεπτό, πικρό στρώμα. Κόβουμε κάθε μπανάνα στα τρίτα και τις αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ με νερό.
- Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του μοσχαριού. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα πυρίμαχο σκεύος κατσαρόλας και ροδίζουμε το κρέας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήνουμε το ροδισμένο μοσχαρίσιο κρέας στην άκρη.
- Ρίξτε τις μπανάνες στην κατσαρόλα και πασπαλίστε με τα τρία τέταρτα του μείγματος ντομάτας. Προσθέτουμε το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.
- Μεταφέρετε τα κομμάτια της μπανάνας σε ένα μπολ. Προσθέστε το βόειο κρέας στην κατσαρόλα και ανακατέψτε και στη συνέχεια σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για τρεις ώρες.
- Ανακατεύουμε το υπόλοιπο μείγμα ντομάτας και το υπόλοιπο λάδι στο στιφάδο. Προσθέστε τις μπανάνες και μαγειρέψτε για άλλα 30 λεπτά.
- Αφήνουμε το στιφάδο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.