Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την σωστή συντήρηση των οστών και των ιστών του σώματος. Η σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για την διατήρηση των πολύπλοκων λειτουργιών του σώματος. Είναι το καθημερινό «καύσιμο» κάθε ανθρώπου σε ενέργεια που χρειάζεται για να αντέξει την μέρα του. Έτσι θα αντεπεξέλθει σε μολυσματικές και χρόνιες ασθένειες έτσι ώστε μεγαλώνοντας να μην έχουμε πόνους, αρτηριακή πίεση έλλειψη βιταμινών και άλλα.
Διατροφικές ανάγκες στην τρίτη ηλικία
Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η ανάγκη για θερμίδες μειώνεται. Ταυτόχρονα η ανάγκη τους για θρεπτικά συστατικά ολοένα και αυξάνεται. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση για τους ηλικιωμένους. Τα καλά νέα είναι ότι οι ηλικιωμένοι από 65 ετών και άνω ζουν περισσότερο από ποτέ. Ωστόσο, έρευνες που γίνονται και αφορούν το φαγητό αποκαλύπτουν ότι οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να ζήσουν και ακόμα περισσότερο. Αν μπορούσαν να εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή και κόκκινο κρέας. Συγκεκριμένα μοσχάρι, το οποίο είναι άπαχο και η τέλεια τροφή για την κυκλοφορία του αίματος.
Η καλή διατροφή είναι σημαντική σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο μεγαλώνετε για να βοηθήσετε την καλή λειτουργία του σώματος και του πνεύματος να γίνεται λίγο πιο απαιτητικοί με τη διατροφή σας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Έχουν επίσης υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση από τον υπόλοιπο ενήλικο πληθυσμό. Αυτές οι ασθένειες μπορούν να απαλειφθούν αν προσθέσουμε στην διατροφή των ηλικιωμένων της οικογένειας μας μοσχαρίσιο κρέας και προφανώς κάποια μορφή άσκησης. Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν είναι τόσο σωματικά ενεργοί όσο θα μπορούσαν να είναι. Γι’ αυτό η προσθήκη μοσχαρίσιου κρέατος είναι μονόδρομος.
Μπορείτε να φτιάξετε πολλές συνταγές που εμπεριέχουν το μοσχαρίσιο κρέας, με λίγο αλάτι και πολύ νόστιμες. Το κοκκινιστό μοσχάρι στην κατσαρόλα με την συνοδεία πλιγουριού είναι μία πολύ καλή επιλογή. Αυτό ισχύει γιατί το κοκκινιστό μοσχάρι δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Παρά μόνο λίγο τσιγάρισμα, σάλτσα ντομάτας, λαχανικά (που είναι απαραίτητα στις μεγαλύτερες ηλικίες). Ανακατέψτε στο πλιγούρι και πολλή φαντασία. Το μοσχάρι επίσης γίνεται πολύ ωραίο σε ριζότο μανιταριών. Κόβοντας μικρά κομματάκια μοσχαριού ενώ τα τσιγαρίζετε με κρεμμύδι, προσθέστε το ρύζι τα μανιτάρια με μία κουταλιά ελαιόλαδο και τα βράζετε με κόκκινη σάλτα ή με φυτική άσπρη σάλτσα.
Το μοσχάρι είναι μία από τις καταπληκτικές πηγές πρωτεϊνών, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το μοσχάρι δίνεται σαν πρώτο στερεό γεύμα σε βρέφη.