Το Bulgogi πρωτοφτιάχτηκε χιλιάδες χρόνια πίσω στο βασίλειο του Goguryeo στην Κορέα. Αυτό το πιάτο ήταν σε μορφή ψητού βόειου κρέατος. Αργότερα, στη δεκαετία του 1800 που ανακαλύφθηκαν οι σχάρες, οι Κορεάτες άρχισαν να μαρινάρουν λεπτές λωρίδες βόειου κρέατος και στη συνέχεια να τις ψήνουν στην σχάρα. Το Bulgogi που κυριολεκτικά σημαίνει «κρέας της φωτιάς» είναι ένα εκπληκτικό κορεάτικο πιάτο. Είναι ουσιαστικά ψητό μοσχαρίσιο κρέας που θα κάνει οποιονδήποτε θαυμαστή του κορεάτικου φαγητού μόλις το δοκιμάσει να ενθουσιαστεί.
Πώς να φτιάξετε και εσείς Bulgogi
Τα συστατικά είναι λίγα αλλά πολύ ουσιαστικά. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι 1/2 κιλό κόντρα φιλέτο. Θα πρέπει να είναι κομμένο σε λεπτές φέτες για το βέλτιστο αποτέλεσμα στην μαγειρική.
Για την μαρινάδα θα χρειαστείτε:
- 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κουταλιές της σούπας ανοιχτή καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας κρασί μαγειρέματος ρυζιού ή κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας φρυγανισμένο σουσάμι
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας αχλάδι πουρέ
Μερικά από τα πιο χρήσιμα tips είναι:
- Φτιάξτε τη σάλτσα ανακατεύοντας όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί εκτός από τυχόν προαιρετικά λαχανικά όπως κρεμμύδια ή μανιτάρια.
- Ανακατέψτε το μοσχάρι στη σάλτσα που παρασκευάστηκε παραπάνω και σε ένα μπολ αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει το βόειο κρέας. Βεβαιωθείτε ότι η σάλτσα έχει ανακατευτεί καλά με το βόειο κρέας. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας εδώ και απλώς να κάνετε μασάζ σε όλα τα υλικά μαζί.
Διάφοροι τρόποι παρασκευής:
- Ζεσταίνουμε το αγαπημένο μας τηγάνι σε δυνατή φωτιά και απλά τηγανίζουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει ελαφρώς και από τις δύο πλευρές (χρησιμοποιήστε Pan-Fry)
- Φτιάξτε το στα κάρβουνα: Ο πιο αυθεντικός και παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος κορεάτικου μαγειρέματος είναι το μπάρμπεκιου. Χρησιμοποιήστε είτε ένα λεπτό ατσάλινο πλέγμα είτε αλουμινόχαρτο για να ψήσετε το κρέας πάνω στα κάρβουνα γιατί διαφορετικά θα καεί.
- Ψήστε το στο φούρνο: Μπορείτε επίσης να το ψήσετε στην επάνω σχάρα του φούρνου σας αλλά μην ξεχνάτε να το κοιτάτε συχνά για να μην καεί!
- Παραδοσιακό τηγάνι Bulgogi πάνω σε γκάζι: Χρησιμοποιήστε το κλασικό τηγάνι με θόλο πάνω σε γκάζι και μαγειρέψτε με νερό ή ελαφρύ ζωμό που έχει προστεθεί στο χείλος. Ο χυμός από το κρέας θα πέσει στο νερό το οποίο θα μετατραπεί σε ένα υπέροχο υγρό που μπορείτε να ανακατέψετε με το ρύζι σας.
Μαγειρέψτε το καλά και το αποτέλεσμα θα σας συναρπάσει στα σίγουρα. Οι εξωτικές γεύσεις, η εύκολη παρασκευή και το μαρινάρισμα προσφέρουν έναν ξεχωριστό τόνο umami στο πιάτο.