Τα μήλα είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα φρούτα, που χρονολογούνται τουλάχιστον 6.500 χρόνια πριν και έχουν μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία. Υπάρχει αλήθεια πίσω από το παλιό ρητό «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, χαμηλές θερμίδες, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχουν ευεργετικές βιταμίνες όπως βιταμίνη C, κερκετίνη, πηκτίνη και κάλιο. Είναι καλό αντιοξειδωτικό (ειδικά η φλούδα) και είναι το νούμερο ένα φρούτο που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.
Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης καθώς οι διαλυτές φυτικές ίνες στα μήλα συνδέονται με τα κορεσμένα λιπαρά (αποτρέποντάς τα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος). Για να βοηθήσετε στην απώλεια βάρους, είναι ωφέλιμο να φάτε ένα μήλο πριν από το γεύμα, καθώς περιορίζουν την όρεξή σας. Τα μήλα ενθαρρύνουν περισσότερη παραγωγή σάλιου, το οποίο προστατεύει τα δόντια σας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν οφέλη για την ψυχική υγεία από τις αυξημένες πνευματικές ικανότητες και την επιβράδυνση της πνευματικής γήρανσης και της νόσου του Πάρκινσον (λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων).
Οι φυτικές ίνες και η κερσετίνη (μια φυτική πολυφαινόλη) ενισχύουν την ανοσία για την καταπολέμηση των ιών και των βακτηρίων, ειδικά όταν κάποιος είναι στρεσαρισμένος. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες βοηθούν στη ρύθμιση των οφθαλμικών μυών και των νεύρων, συμβάλλοντας στη διατήρηση της όρασης. Τα μήλα επιταχύνουν επίσης την αναγέννηση του ήπατος. Η πηκτίνη στα μήλα συνδέεται με τα βαρέα μέταλλα στο έντερο (αλουμίνιο και μόλυβδο) και βοηθά στην αποβολή τους. Η δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα είναι μια από τις κύριες αιτίες της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Τα μήλα είναι επίσης αποδεδειγμένα ότι μειώνουν το άγχος όταν τρώγονται τακτικά. Η διαλυτή φυτική πηκτίνη βοηθά τα συμπτώματα του IBS και την ελκώδη κολίτιδα. Το μηλόξυδο (χυμός μήλου που έχει υποστεί ζύμωση) έχει γίνει μια οργή για την υγεία και έχει τα δικά του οφέλη για την υγεία, όπως η υποβοήθηση της πέψης και η απώλεια βάρους, η μείωση της φλεγμονής και η ενίσχυση της ενέργειας. Η κατανάλωση του πριν από ένα γεύμα λέγεται ότι βοηθά στη μείωση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα μετά. Βοηθά επίσης στην απορρόφηση των ακόλουθων θρεπτικών συστατικών: πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρος, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες A,B,C και E και μαγνήσιο.
Το μηλόξυδο είναι ένα αντιμυκητιακό, αντιβακτηριακό και αντιικό που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και άλλων μετάλλων. Αν και είναι όξινο, μόλις απορροφηθεί στο έντερο είναι ελαφρώς αλκαλικό. Καθώς είναι όξινο πριν την πέψη, δεν πρέπει να κάθεται στα δόντια καθώς μπορεί να μαλακώσει το σμάλτο. Είναι καλύτερο να πίνετε μηλόξυδο μέσα από ένα καλαμάκι ή να ξεπλύνετε το στόμα σας μετά με νερό. Αυτές είναι μερικές (αποδεδειγμένες και αναπόδεικτες) λαϊκές θεραπείες που χρησιμοποιούν μηλόξυδο.
Ανάμεσά τους:
- αφαιρεί τις κηλίδες ηλικίας,
- ως εμποτισμός για αρθριτικά χέρια και πόδια ή για το πόδι του αθλητή,
- μαλακώνει τους κόκκους των ποδιών,
- προλαμβάνει το άσθμα,
- θεραπεύει μώλωπες,
- καταπολεμά τον καρκίνο,
- βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη,
- εξαλείφει τον ερεθισμό, καταπραΰνει τον πονόλαιμο,
- εξαλείφει τις κράμπες,
- αντιμετωπίζει την πιτυρίδα,
- μειώνει τα σάκχαρα στο αίμα,
- σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν διάρροια,
- καταπραΰνει το έκζεμα και τον κνησμό λόγω εξανθημάτων, δαγκωμάτων ή τσιμπημάτων,
- εξαλείφει την κούραση.
Όπως με κάθε εναλλακτική θεραπεία, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον φυσιοθεραπευτή και τον γιατρό σας εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις με τα υπάρχοντα φάρμακα, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα μήλα και το μηλόξυδο συμβάλλουν στην υγιή ζωή . Υπάρχουν επίσης πολλά βοηθήματα ομορφιάς αλλά ο χώρος με εμποδίζει να τα καλύψω σε αυτό το άρθρο.