Διατροφή

Μικροβίωμα: 3 τρόποι για να τρώτε περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης

Μικροβίωμα: 3 τρόποι για να τρώτε περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης
Μικροβίωμα: Τα βακτήρια έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πέψη μας, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και στην υγεία ολόκληρου του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μυών και των οστών μας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία του εντέρου, αλλά ένας που μπορούμε να ελέγξουμε είναι η διατροφή. Η θετική επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση μιας ποικιλίας φυτικών τροφών στο μικροβίωμα του εντέρου και στην υγεία μας είναι αδιαμφισβήτητη. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη βακτηρίων που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας – περίπου 40 τρισεκατομμύρια μικρόβια στην πραγματικότητα – και τα περισσότερα από αυτά ζουν στο έντερό μας. Συλλογικά, είναι γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου.


Έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πέψη μας, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και στην υγεία ολόκληρου του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μυών και των οστών μας. Μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν τη διάθεσή μας. Όλοι έχουμε ένα εντερικό μικροβίωμα που είναι μοναδικό για εμάς, επομένως η επιλογή ενός μόνο δείκτη υγείας είναι δύσκολη. Αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε, ανεξάρτητα από αυτή τη διαφορά μεταξύ των ατόμων, είναι ότι ένα διαφορετικό μικροβίωμα είναι ο καλύτερος δείκτης ενός υγιούς μικροβιώματος. Και ένα υγιές μικροβίωμα θα διατηρήσει το σώμα σας στη βέλτιστη λειτουργία του.

Τα ευρήματα από το American Gut Project, το μεγαλύτερο πρόγραμμα μικροβιώματος της επιστήμης των πολιτών στον κόσμο, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα από 30 διαφορετικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης την εβδομάδα έχουν πιο ποικίλο και επομένως πιο υγιεινό μικροβίωμα από εκείνους που τρώνε δέκα ή λιγότερα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου μας είναι να τρώμε ένα ευρύ φάσμα φρούτων και λαχανικών. Και όμως, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να φάνε τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα που συνιστά ο ΠΟΥ.

Για παράδειγμα, μια έρευνα Veg Facts του 2021 σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι μόνο το 33% των ενηλίκων και μόλις το 12% των νέων 11-18 ετών καταφέρνουν επί του παρόντος να πετύχουν αυτόν τον ημερήσιο στόχο. Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους η Unilever R&D, Nutrition and Ice Cream εργάζονται για τη δημιουργία προϊόντων που διευκολύνουν τους ανθρώπους να τρώνε και να απολαμβάνουν μια πιο φυτική διατροφή.

Τρεις τρόποι για να τρώτε περισσότερα λαχανικά και να αναπτύσσετε καλά βακτήρια του εντέρου

  • Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες με φασόλια και όσπρια: Αν και τα ρεβίθια ή το μπρόκολο μπορεί να μην είναι συστατικά που κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στα γεύματα, η προσθήκη τους σε μια σούπα, τσίλι ή κατσαρόλα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαφοροποιήσετε την πρόσληψη λαχανικών και να προσθέσετε φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες διατηρούν την ποικιλομορφία των μικροβιωμάτων του εντέρου μας. Ενώ το ανθρώπινο μέρος του εντέρου μας δεν μπορεί να τα αφομοιώσει, είναι μια πλούσια πηγή τροφής για τα βακτήρια του εντέρου μας, που όλοι προτιμούν να τρώνε διαφορετικά πράγματα.

  • Αυξήστε την πρόσληψη πρεβιοτικών με μια ώθηση από μούρα: Τα πρεβιοτικά είναι καλά για το μικροβίωμα του εντέρου επειδή λειτουργούν σαν μικροβιακό λίπασμα, διεγείροντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων. Τα καλά νέα είναι ότι τα πρεβιοτικά βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα βατόμουρα, για παράδειγμα, είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πολυφαινολών, καθιστώντας τα υγιή τόσο για εσάς όσο και για το μικροβίωμα του εντέρου σας.
  • Προσθέστε μερικές γλυκόξινες γεύσεις με λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση: Η έρευνα δείχνει ότι διαφορετικοί τύποι τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί, το κεφίρ και το kimchi περιέχουν διαφορετικούς τύπους μικροβίων, επομένως η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Αποτελούν επίσης μια πλούσια πηγή ωφέλιμων μικροβίων που μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του μικροβιώματος μας και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της καλής υγείας του μικροβιώματος, εάν έχει τεθεί σε κίνδυνο.