Διατροφή

Μηδέν θρεπτική αξία, υψηλός βαθμός τοξικότητας

Μηδέν θρεπτική αξία, υψηλός βαθμός τοξικότητας
Your browser does not support the video tag. Υπάρχουν κάποιες τροφές που έχουν μηδενική θρεπτική αξία και υψηλό βαθμό τοξικότητας για το σώμα μας. Όπως τα αναψυκτικά… Στην Ελλάδα καταναλώνονται 300.000.000 λίτρα αναψυκτικών τον χρόνο και στις ΗΠΑ ο μέσος πολίτης καταναλώνει ετησίως 220 λίτρα αναψυκτικά. Τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη (κάθε κουτάκι περιέχει 10 κουταλάκια […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Υπάρχουν κάποιες τροφές που έχουν μηδενική θρεπτική αξία και υψηλό βαθμό τοξικότητας για το σώμα μας.


Όπως τα αναψυκτικά… Στην Ελλάδα καταναλώνονται 300.000.000 λίτρα αναψυκτικών τον χρόνο και στις ΗΠΑ ο μέσος πολίτης καταναλώνει ετησίως 220 λίτρα αναψυκτικά. Τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη (κάθε κουτάκι περιέχει 10 κουταλάκια ζάχαρη και αυτό αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης. Μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, καρδιακά νοσήματα, παχυσαρκία), φωσφορικό οξύ (επηρεάζει την χρήση του ασβεστίου από τον οργανισμό και επιδεινώνει την υγεία των οστών, των δοντιών), ασπαρτάμη (με 92 παρενέργειες που συνδέονται με όγκους στον εγκέφαλο, συγγενείς ανωμαλίες, διαβήτη, συναισθηματικές διαταραχές, επιληπτικές κρίσεις) και καφεΐνη (προκαλεί αϋπνία, αρρυθμίες, υπέρταση).

«Επικίνδυνα» για την υγεία είναι και τα τρανς λιπαρά οξέα (μαργαρίνες –φυτικά βούτυρα). Πρόκειται για φυτικά έλαια που έχουν επεξεργαστεί ώστε να έχουν στερεά μορφή, όπως το βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι «προϊόντα» που δεν υπάρχουν στη φύση κι έτσι ο οργανισμός δυσκολεύεται να τα επεξεργαστεί. Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ αρκούν 7 γραμμάρια την ημέρα για να αυξηθεί ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο κατά 50%. Επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη, για χοληστερίνη, για καρκίνο. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε μείγματα για γλυκά, σε σνακ δημητριακών, σε τσιπς και κράκερ, σε fast food, σε κατεψυγμένα μαγειρεμένα φαγητά, σε μαργαρίνες, σε μη γαλακτοκομικές κρέμες, σε συσκευασμένα κέικ, ντόνατ και πίτες.