Διατροφή

Μια κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 28%

Μια κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 28%
Το ελαιόλαδο μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλες ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες.

Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η προσθήκη μόνο μιας κουταλιάς ελαιόλαδο στη διατροφή σας κάθε μέρα μπορεί να έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία. Μια νέα μελέτη από τις ΗΠΑ δείχνει ότι αυτό περιλαμβάνει προστασία από την άνοια. Ενώ οι υγιεινές «μεσογειακές» δίαιτες γενικά τείνουν να περιλαμβάνουν λίγο ελαιόλαδο, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το ίδιο το συστατικό ξεχωρίζει για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

«Συνήθως, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο για μαγείρεμα ή ως ντρέσινγκ έχουν καλύτερη συνολική ποιότητα διατροφής, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι βρήκαμε ότι η συσχέτιση είναι ανεξάρτητα από αυτόν τον παράγοντα», είπε η διατροφολόγος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Anne-Julie Tessier στην Kaitlin Vogel. Ο Tessier και οι συνεργάτες του συνδύασαν τα αποτελέσματα ερευνών σε νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας που πραγματοποιήθηκαν από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Όλοι ήταν απαλλαγμένοι από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο όταν οι έρευνες εισήγαγαν για πρώτη φορά ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση ελαιολάδου το 1990.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, 4.751 από τους 92.383 επιλεγμένους συμμετέχοντες πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν τακτικά περισσότερα από 7 γραμμάρια ελαιόλαδου την ημέρα (περίπου μισή κουταλιά της σούπας) είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια ελαιόλαδο.

«Το ελαιόλαδο μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλες ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες», εξηγούν ο Tessier και η ομάδα στην εργασία τους. Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι συγκεκριμένοι τύποι λιπών, όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, μπορούν να έχουν προστατευτικά οφέλη για την υγεία και οι πολυφαινόλες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των αμυλοειδών πλακών που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των διαφορετικών ενώσεων είναι περισσότερο από ένα στοιχείο που ευθύνεται για τα θετικά αποτελέσματα», είπε ο νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Temple Domenico Praticò, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, στον Robby Berman. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν κυρίως Λευκοί και μορφωμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν ακόμη να γενικευθούν σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Επιπλέον, καθώς ήταν μια μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να συνδέσουν άμεσα τα αποτελέσματα με το ελαιόλαδο.

Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει επίσης ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο έχουν περίπου 30 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική ασθένεια. Με τα ποσοστά άνοιας να αυξάνονται συνεχώς παγκοσμίως και χωρίς θεραπεία, τα προληπτικά μέτρα μέσω της διατροφής, της σωματικής και πνευματικής άσκησης είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για τον μετριασμό αυτών των ασθενειών, οι οποίες επί του παρόντος επηρεάζουν περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Το ελαιόλαδο είναι πιθανότατα βασικό συστατικό πίσω από τα σταθερά θετικά αποτελέσματα μιας μεσογειακής διατροφής για την υγεία. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση στην πλήρη διατροφή, επομένως η κατανόηση των τμημάτων της που έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους πιο ευάλωτους ανθρώπους μας να βελτιώσουν την υγεία τους. Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.