Κάντε χώρο για την άνοιξη στο τραπέζι με αυτή τη συνταγή γεμάτη ήλιο και φρεσκάδα. Γίνεται γρήγορα και νόστιμα, και θα είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας τις πολυάσχολες νύχτες της εβδομάδας με τα εξωτικά μπαχαρικά και το αβοκάντο από την κρεμώδη σάλτσα του Μεξικό. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας περιμένοντας την επιστροφή του ήλιου.
Πικάντικο ρύζι και μαύρα φασόλια με ψητές γαρίδες και σάλτσα αβοκάντο
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
- Μερίδες: 4 – 6
Συστατικά
Ρύζι και μαύρα φασόλια
- 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) αλεσμένο κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) αλεσμένο κόλιανδρο
- 1 ½ φλιτζάνι (375 ml) ρύζι
- 2 ½ φλιτζάνια (625 ml) νερό
- 1 κουτί (540 ml) μαύρα φασόλια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- Φύλλα κόλιανδρου, για γεύση
- Αλατοπίπερο
Σάλτσα αβοκάντο
- 2 αβοκάντο, ξεφλουδισμένα και χωρίς κουκούτσι
- ¼ φλιτζάνι (60 ml) κρέμα γάλακτος
- ¼ φλιτζάνι (60 ml) φύλλα κόλιανδρου
- 3 κουταλιές της σούπας (45 ml) σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ½ jalapeño, ξεσποριασμένο και ψιλοκομμένο
- Ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ
- ½ φλιτζάνι (125 ml) νερό
- Αλατοπίπερο
Γαρνιτούρες
- 2 αβοκάντο, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσι και κομμένα σε φέτες
- 1 μάνγκο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
- 2 παντζάρια, ψημένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 4 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 12 μεγάλες γαρίδες ψητές
- Μαρούλι ή άλλα χόρτα, για γεύση
Οδηγίες παρασκευής
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα μπαχαρικά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέστε τα μαύρα φασόλια, τα πράσινα κρεμμυδάκια και τον κόλιαντρο. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
- Για τη σάλτσα αβοκάντο, χρησιμοποιώντας επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ, πολτοποιήστε όλα τα υλικά και αλατοπιπερώστε. Προσθέστε νερό, αν χρειάζεται, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Μεταφέρετε το ρύζι σε μπολ σερβιρίσματος και γαρνίρετε, για γεύση. Περιχύστε με τη σάλτσα αβοκάντο.