Νέα έρευνα σε άτομα με μια ομάδα παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού για τέσσερις εβδομάδες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει την υγεία του εντέρου μειώνοντας τη φλεγμονή και το «διαρρέον έντερο». Οι ερευνητές είπαν ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί εάν οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την πάθηση, που είναι γνωστή ως μεταβολικό σύνδρομο, μπορεί να μειωθούν από τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του πράσινου τσαγιού.
«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με καλά επίπεδα χοληστερόλης, γλυκόζης και τριγλυκεριδίων, αλλά καμία μελέτη δεν έχει συνδέσει τα οφέλη του στο έντερο με αυτούς τους παράγοντες υγείας», δήλωσε ο Richard Bruno, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής υγείας και διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Η ομάδα διεξήγαγε την κλινική δοκιμή σε 40 άτομα. Στη νέα μελέτη, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσε επίσης το σάκχαρο στο αίμα ή τη γλυκόζη, τη φλεγμονή και τη διαπερατότητα του εντέρου σε υγιείς ενήλικες – ένα απροσδόκητο εύρημα. «Αυτό που μας λέει αυτό το εύρημα είναι ότι μέσα σε ένα μήνα είμαστε σε θέση να μειώσουμε τη γλυκόζη αίματος τόσο σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο όσο και σε υγιή άτομα, και η μείωση της γλυκόζης στο αίμα φαίνεται να σχετίζεται με τον περιορισμό του διαρρέοντος εντέρου και τη μείωση της φλεγμονής – ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας», σημείωσε ο Μπρούνο.
Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο διαγιγνώσκονται με τουλάχιστον τρεις από τους πέντε παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας—περιττό κοιλιακό λίπος, υψηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλή HDL (καλή) χοληστερόλη , υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τριγλυκεριδίων, ένα είδος λίπους στο αίμα. Το δύσκολο πράγμα σχετικά με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου που συνιστούν το μεταβολικό σύνδρομο είναι ότι συχνά είναι ελαφρώς τροποποιήσιμοι και δεν απαιτούν ακόμη διαχείριση μέσω φαρμάκων, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία, είπε ο Bruno.
Σημειώνεται ότι στη νέα μελέτη, οι σαράντα ενήλικες συμμετέχοντες —21 με μεταβολικό σύνδρομο και 19 υγιείς — κατανάλωναν εκχύλισμα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται κατεχίνες για 28 ημέρες. Η ημερήσια δόση ήταν ίση με πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι.