Διατροφή

Mελιτζάνες με παρμεζάνα και σπιτική αγάπη

Mελιτζάνες με παρμεζάνα και σπιτική αγάπη
Το ζητούμενο σ' ένα τέτοιο φαγητό είναι το τι τροποποιήσεις σηκώνει, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το πιάτο, αφενός πιο ελαφρύ και αφετέρου πιο εύκολο και γρήγορο πρακτικά.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η μελιτζάνα είναι ένα λατρεμένο λαχανικό για εμάς τους Έλληνες. Το συγκεκριμένο πιάτο προερχόμενο από την γειτονική Ιταλία, κάλλιστα μπορεί να μας θυμίζει τις παραδοσιακές μας μελιτζάνες-παπουτσάκια, ως μια παραλλαγή. Δεδομένης της νοστιμιάς των βασικών υλικών λοιπόν, το ζητούμενο σ’ ένα τέτοιο φαγητό είναι το τι τροποποιήσεις σηκώνει, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το πιάτο, αφενός πιο ελαφρύ και αφετέρου πιο εύκολο και γρήγορο πρακτικά.

 


 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μακρουλές μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες 1 εκατ.
  • 2-3 κ.σ. περίπου αλεύρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλυτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 400 γραμ. μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 500 γραμ. ντομάτες χοντροκομμένες με το ζουμί τους ή το ανάλογο σε κονσέρβα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό ή, όταν υπάρχει, φύλλα φρέσκου βασιλικού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνετε στις φέτες αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να στραγγίσουν και να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε και τις σκουπίζετε. Τις απλώνετε και τις αλευρώνετε ελαφρά.
  2. Ζεσταίνετε το μισό λάδι σε μεγάλο τηγάνι (όσο μεγαλύτερο τόσο λιγότερες οι φορές που θα τηγανίσετε) και σε μέτρια φωτιά να κάψει χωρίς να καπνίζει και βάζετε όσες μελιτζάνες χωράει σε 1 στρώση.
  3. Βάζετε το καπάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε 7-8 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Συνεχίζετε με το υπόλοιπο λάδι και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  5. Σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλι ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι. Το μαραίνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά, να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα.
  6. Προσθέτετε το σκόρδο, τις ντομάτες και 1/2 φλυτζ. νερό, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό ή βασιλικό, ανάλογα με την εποχή και μαγειρεύετε για 20-30 λεπτά.
  7. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και με τον πολτοποιητή χειρός ή μύλο ή στο μπλέντερ, κάνετε τη σάλτσα πουρέ.
  8. Σε σχετικά ρηχό ταψάκι ή πυρέξ απλώνετε στον πάτο λίγη σάλτσα ντομάτας και βάζετε μια στρώση μελιτζάνες.
  9. Ρίχνετε λίγο παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι και τοποθετείτε μια στρώση από φέτες μοτσαρέλας.
  10. Επαναλαμβάνετε με την ίδια σειρά, δηλαδή σάλτσα ντομάτας, μελιτζάνες, παρμιτζιάνο και μοτσαρέλες μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα υλικά και να τελειώσετε με μια στρώση ντομάτας πάνω στην οποία θα ρίξετε λίγο παρμεζάνα και μια γραμμή ελαιόλαδου.
  11. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Το βγάζετε και το αφήνετε τουλάχιστον 20 λεπτά να κρυώσει κάπως και να δέσουν τα υλικά.