Διατροφή

Μελιτζάνα Καπονάτα: Μια υπέροχη συνταγή κατευθείαν από την Σικελία

Μελιτζάνα Καπονάτα: Μια υπέροχη συνταγή κατευθείαν από την Σικελία
Μελιτζάνα Καπονάτα: Μια σάλτσα γεμάτη με λαχταριστά τρυφερά λαχανικά είναι ένας λόγος για να γιορτάσετε.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Ένα ακαταμάχητα πικάντικο πιάτο της Σικελίας, αυτή η καπονάτα μελιτζάνας είναι γεμάτη με φρέσκα καλοκαιρινά λαχανικά σε μια τολμηρά καρυκευμένη γλυκόξινη σάλτσα. Μια σάλτσα γεμάτη με λαχταριστά τρυφερά λαχανικά είναι ένας λόγος για να γιορτάσετε. Σερβίρετε σε φρυγανισμένο ψωμί με λίγο pecorino romano για μια νόστιμη εναλλακτική της μπρουσκέτας, ανακατέψτε σε al dente noodles για μια γευστική σάλτσα ζυμαρικών με λαχανικά ή απολαύστε το ως καλοκαιρινό συνοδευτικό και δείτε τους καλεσμένους να το απολαμβάνουν με το κουτάλι σε ψητό κοτόπουλο και ψητές πατάτες.


Τι είναι η caponata μελιτζάνας;

Η caponata μελιτζάνας είναι μια σικελική απόλαυση από τηγανητή ή ψητή μελιτζάνα, σέλινο, σάλτσα ντομάτας, ελαιόλαδο, ελιές και κάπαρη σε σάλτσα agrodolce. Μια παραδοσιακή γλυκιά (dolce) και ξινή (agro) σάλτσα στην ιταλική μαγειρική, αυτή η σάλτσα φτιάχνεται μαγειρεύοντας ξύδι και ζάχαρη με λαχανικά μέχρι να γίνει ένα πικάντικο καρύκευμα. Η ψητή μελιτζάνα ψήνεται μέχρι να γίνει μεταξένια ενώ το σέλινο διατηρεί μια τρυφερή-τραγανή μπουκιά. Οι χρυσές σταφίδες και η αλμυρή κάπαρη χρησιμεύουν για να τονίσουν περαιτέρω την γλυκόξινη ισορροπία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ρατατούιγ και καπονάτα;

Ενώ και τα δύο ρουστίκ, μεσογειακού στιλ μαγειρευτά περιέχουν μελιτζάνες, ντομάτες και άλλα καλοκαιρινά λαχανικά, είναι πολύ διαφορετικά πιάτα. Με καταγωγή από τη Σικελία, η caponata είναι περισσότερο απόλαυση με γλυκόξινη σάλτσα. Το ratatouille, που έγινε διάσημο στις Ηνωμένες Πολιτείες από έναν φιλόδοξο αρουραίο κινουμένων σχεδίων, είναι ένα ανακουφιστικό γαλλικό προβηγκιανό στιφάδο που παρασκευάζεται με μελιτζάνα, ντομάτες, κολοκυθάκια, κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο και μυρωδικά.

Η όμορφη, πολυεπίπεδη κατσαρόλα που απεικονίζεται στην ταινία θα μπορούσε να θεωρηθεί τιάν, όπου τα λαχανικά σε λεπτές φέτες στρώνονται σε τακτοποιημένες σειρές πάνω από σάλτσα ντομάτας σε ένα πιάτο κατσαρόλας. Η υφή του παραδοσιακού, ρουστίκ ρατατούιγ είναι πολύ πιο απαλή και πιο κρεμώδης από μια καπονάτα. Επίσης, δεν περιέχει ξύδι, γλυκαντικές ουσίες ή ελιές που κάνουν την caponata μοναδική.

Συστατικά

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη στα τέσσερα, αφαιρέστε τον πυρήνα και τους σπόρους
  • 1/4 φ. ελαιόλαδο, χωρισμένο
  • 2 κουτ. αλάτι kosher, διαιρεμένο
  • 1 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, χωρισμένο
  • 1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 2 κοτσάνια σέλινο, κομμένο σε κύβους
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουτάκι θρυμματισμένες ντομάτες
  • 1/2 φ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
  • 1/3 φ.σταφίδες
  • 3 κ.σ. Ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. κάπαρη, στραγγισμένη
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/4 φ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Φρυγανισμένο ψωμί, για σερβίρισμα

Οδηγίες παρασκευής

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Στο έτοιμο ταψί, τοποθετήστε τη μελιτζάνα και την πιπεριά και ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας λάδι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Ψήνετε μέχρι η μελιτζάνα να γίνει χρυσή και τρυφερή, για 20 με 25 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι τη μέση.
  • Όταν κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε, κόψτε την κόκκινη πιπεριά σε κομμάτια.
  • Σε ένα μεσαίο φούρνο, ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο, το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει, για 5 με 7 λεπτά. Ανακατεύουμε τη μελιτζάνα και την πιπεριά μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε το σκόρδο και τη ρίγανη και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό. Προσθέστε τις ντομάτες, τις ελιές, τις σταφίδες, το ξύδι, την κάπαρη και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε με τον φρέσκο μαϊντανό.
  • Σερβίρετε ζεστό, κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου σε φρυγανισμένο ψωμί, αν θέλετε.