Διατροφή

Μέλι ζάχαρο: Ποιο είδος μειώνει τo ζάχαρo και τη χοληστερόλη 

Μέλι ζάχαρο: Ποιο είδος μειώνει τo ζάχαρo και τη χοληστερόλη 
Μέλι ζάχαρο: Το μέλι, που συχνά θεωρείται ως φυσικό γλυκαντικό, έχει συγκεντρώσει την προσοχή για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το μέλι, που συχνά θεωρείται ως φυσικό γλυκαντικό, έχει συγκεντρώσει την προσοχή για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία, ιδιαίτερα στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης. Ανάμεσα στα διάφορα είδη μελιού που διατίθενται, ορισμένες ποικιλίες ξεχωρίζουν για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.


Ένα τέτοιο είδος είναι το μέλι Manuka , που προέρχεται από το νέκταρ του δέντρου Manuka (Leptospermum scoparium). Αυτό το μέλι είναι γνωστό για τα υψηλά επίπεδα μεθυλγλυοξάλης (MGO), μια ένωση με αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνες δείχνουν ότι το μέλι Manuka μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ενσωμάτωση του μελιού Manuka στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο, καθιστώντας το μια ευεργετική επιλογή για όσους διαχειρίζονται τον διαβήτη ή επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν το σάκχαρό τους.

Μια άλλη ποικιλία που αξίζει να αναφερθεί είναι το μέλι κανέλας . Όταν αναμιγνύεται με αλεσμένη κανέλα, το μέλι μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη για την υγεία. Η κανέλα είναι γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Ένας συνδυασμός αυτών των δύο συστατικών μπορεί να προσφέρει ένα συνεργικό αποτέλεσμα, όπου οι φυσικές ενώσεις της κανέλας συνεργάζονται με το μέλι για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας. Η τακτική κατανάλωση αυτού του μείγματος έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα νηστείας και LDL χοληστερόλης.

Το μέλι από φαγόπυρο κερδίζει επίσης αναγνώριση σε αυτόν τον τομέα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι φαγόπυρου μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των προφίλ χοληστερόλης. Το σκούρο χρώμα και η έντονη γεύση του αποδίδονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων ολικής και LDL χοληστερόλης.

Ενώ η ενσωμάτωση του μελιού στη διατροφή μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εξακολουθεί να είναι μια μορφή ζάχαρης. Το μέτρο είναι το κλειδί, ειδικά για άτομα με διαβήτη ή για όσους παρακολουθούν την πρόσληψη ζάχαρης. Για βέλτιστα αποτελέσματα, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν διατροφολόγο πριν αλλάξετε σημαντικά τη διατροφή σας. Συνοπτικά, το Manuka, η κανέλα και το μέλι φαγόπυρου είναι πιθανοί υποψήφιοι για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, καθιστώντας τα άξια προσοχής για άτομα που έχουν επίγνωση της υγείας τους.