Διατροφή

Μέλι: Ποια τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μελιού;

Μέλι: Ποια τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μελιού;
Μέλι: Η κατανάλωση μελιού μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης όταν λαμβάνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Η κατανάλωση μελιού μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης όταν λαμβάνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά επειδή το μέλι είναι περίπου 80% ζάχαρη», δήλωσε ο Tauseef Khan, ανώτερος ερευνητής στη μελέτη και ερευνητής στις επιστήμες της διατροφής στην Ιατρική Σχολή Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο, σε δελτίο τύπου. «Δεν λέμε ότι πρέπει να αρχίσετε να πίνετε μέλι εάν αυτή τη στιγμή αποφεύγετε τη ζάχαρη», πρόσθεσε ο Khan.

Τι είναι ακριβώς το μέλι;

«Το μέλι είναι μια σύνθετη σύνθεση από σάκχαρα (κοινά και σπάνια), οργανικά οξέα, ένζυμα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μέταλλα, βιταμίνες και βιοδραστικές ουσίες που παρασκευάζονται από τις μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Το μέλι και η ζάχαρη είναι και τα δύο υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούνται από γλυκόζη και φρουκτόζη, αλλά το καθένα έχει διαφορετικά προφίλ θρεπτικών συστατικών, υφής και γεύσης, είπε η Emma Laing, PhD, RDN, στο Fox News Digital.

Είναι διευθύντρια διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Η υψηλή πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων έχει συμβάλει στην αύξηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. «Οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν να μην προέρχεται περισσότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων από τη ζάχαρη — και αυτό περιλαμβάνει το μέλι», δήλωσε ο Laing.

Το μέλι μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, τη χοληστερόλη

Ερευνητές από το Τορόντο διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 18 κλινικών δοκιμών που περιελάμβαναν πάνω από 1.100 συμμετέχοντες για να προσδιορίσουν την επίδραση του μελιού στους παράγοντες κινδύνου καρδιάς και μεταβολισμού, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της μελέτης. «Στη μελέτη μας, συνδυάσαμε αποτελέσματα από όλες τις ανθρώπινες δοκιμές που έγιναν σε μέλι που εξέτασαν μεταβολικές ασθένειες», είπε ο Khan.