Διατροφή

Μαύρο ψωμί: Πώς να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μαύρο ψωμί;

Μαύρο ψωμί: Πώς να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μαύρο ψωμί;
Μαύρο ψωμί: Το να φτιάξετε το δικό σας μαύρο ψωμί στο σπίτι είναι μια ανταποδοτική γαστρονομική επιχείρηση

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το να φτιάξετε το δικό σας μαύρο ψωμί στο σπίτι είναι μια ανταποδοτική γαστρονομική επιχείρηση που όχι μόνο γεμίζει την κουζίνα σας με το ανακουφιστικό άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού, αλλά σας επιτρέπει επίσης να ελέγχετε τα συστατικά για μια πιο υγιεινή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή. Αυτή η συνταγή για σπιτικό μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως είναι απλή, υγιεινή και μια απολαυστική προσθήκη σε κάθε γεύμα.


Συστατικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο (2 1/4 κουταλάκια του γλυκού) ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι λιναρόσπορο (προαιρετικά για πρόσθετη υφή)
  • 1/4 φλιτζάνι ηλιόσποροι (προαιρετικά για πρόσθετο τραγανό)

Οδηγίες:

Ενεργοποιήστε τη μαγιά: Σε ένα μπολ, συνδυάστε χλιαρό νερό, μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου) και δραστική ξηρή μαγιά. Αφήστε το να καθίσει για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, τους λιναρόσπορους και τους ηλιόσπορους. Συνδυάστε υγρά και ξηρά υλικά: Ρίξτε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς στα ξηρά συστατικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη: Γυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Πρώτη άνοδο: Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλάθουμε το καρβέλι: Χτυπάμε την φουσκωμένη ζύμη και την πλάθουμε σε καρβέλι. Το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Αφήνουμε τη διαμορφωμένη ζύμη να φουσκώσει ξανά για 30-45 λεπτά μέχρι να φτάσει στην κορυφή του ταψιού. Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C). Ψήστε το ψωμί για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε στον πάτο. Ψύξτε και κόψτε σε φέτες: Αφήστε το σπιτικό μαύρο ψωμί να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες.

Αυτό το σπιτικό μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως προσφέρει μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στις επιλογές που αγοράζονται από το κατάστημα, παρέχοντας την καλοσύνη των δημητριακών ολικής αλέσεως και την ικανοποίηση της δημιουργίας ενός βασικού προϊόντος από την αρχή. Με πλούσια υφή και διακριτική γλυκύτητα από μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, αυτό το ψωμί δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και ένας ευέλικτος σύντροφος σε σούπες, σάντουιτς ή να το απολαμβάνετε μόνο του. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς σπόρων για πρόσθετη αίσθηση και θρέψη. Μοιραστείτε τη χαρά του φρεσκοψημένου μαύρου ψωμιού με την οικογένεια και τους φίλους σας για μια υγιεινή και ικανοποιητική εμπειρία.