Διατροφή

Μαύρη σοκολάτα: Ποια τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας;

Μαύρη σοκολάτα: Ποια τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας;
Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα είναι πηγή μαγνησίου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και σεληνίου που το καθιστά καλή πηγή αντιοξειδωτικών. 

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η σοκολάτα είναι ένα πολύ δημοφιλές φαγητό από τότε που βρέθηκε πριν από 4000 χρόνια. Δεδομένου όμως ότι περιέχει κορεσμένα λιπαρά και καφεΐνη, είναι η σοκολάτα ανθυγιεινή για εμάς; Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η σοκολάτα μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι πηγή μαγνησίου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και σεληνίου που το καθιστά καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Η σοκολάτα έχει αναλυθεί για το πώς μπορεί να ωφελήσει τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου λόγω της παρουσίας φλαβανολών. Οι φλαβανόλες είναι φυτικές ουσίες που έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη ροή αίματος, καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Υπάρχουν διατροφικά στοιχεία στη σοκολάτα που βοηθούν στη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένα, μια ποικιλία διατροφικών συστατικών που βρίσκονται σε προϊόντα κακάο, όπως η μαύρη σοκολάτα, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη διάθεση και τα συναισθήματα.


Μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Η σοκολάτα βοηθά στην απελευθέρωση διάφορων χαρούμενων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο όπως οι ενδορφίνες, η σεροτονίνη και άλλα οπιούχα. Θεωρείται ως τροφή άνεσης γιατί προκαλεί συγκεκριμένα συναισθήματα και μειώνει αποτελεσματικά το άγχος και μειώνει τον πόνο. Οι ενδορφίνες βοηθούν στην ανακούφιση της κατάθλιψης καθώς δρουν ως ηρεμιστικά και παρέχουν ένα αίσθημα ευχαρίστησης και ευτυχίας.

Αυξάνει τη σεροτονίνη

Η σεροτονίνη αναφέρεται συχνά ως η «ορμόνη της ευτυχίας» επειδή ελέγχει αποτελεσματικά τη διάθεση και προάγει την ευημερία. Ως εκ τούτου, ένα έλλειμμα σεροτονίνης μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες. Βοηθά στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας της όρεξης, της εγκεφαλικής δραστηριότητας, του άγχους και των συναισθημάτων. Ως εκ τούτου, η σεροτονίνη αναγνωρίζεται ως αντικαταθλιπτικό.

Ενισχύει τα «ευφορικά» νευροχημικά

Η φαινυλαιθυλαμίνη, που συνήθως αναφέρεται ως αμφεταμίνη σοκολάτας, είναι ένας μοναδικός νευροδιαβιβαστής που τροποποιεί τα επίπεδα σακχάρου και αρτηριακής πίεσης, προκαλώντας ένα αίσθημα εγρήγορσης, επίγνωσης και ενθουσιασμού. Η σοκολάτα περιέχει διάφορα ψυχοδραστικά συστατικά όπως η ανανδαμίδη που παράγουν την παραγωγή ντοπαμίνης και προκαλούν ένα αίσθημα ευφορίας.

Μειώνει τη φλεγμονή

Τα φλαβονοειδή έχουν αντι-ιικά, αντικαρκινικά, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργικά και αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης αυξάνοντας την εγκεφαλική ροή αίματος και τα επίπεδα οξυγόνου, αυξάνοντας έτσι την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Οι φλαβανόλες στο κακάο αποτρέπουν με επιτυχία τη γνωστική επιδείνωση που σχετίζεται με την ηλικία.

Άξονας εντέρου-εγκεφάλου

Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι η σοκολάτα έχει πρεβιοτική επίδραση στο έντερο και βοηθά στη διαφοροποίηση του μικροβιώματος του εντέρου προάγοντας την ανάπτυξη καλών βακτηρίων. Ένα δυσβιοτικό έντερο μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση των υφιστάμενων εγκεφαλικών κυττάρων και την ανάπτυξη νέων.

Δεν αποτελεί δικαιολογία για την υπέρβαση! Ναι, η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι η μαύρη σοκολάτα προσφέρει οφέλη για τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι περισσότερο είναι καλύτερο. Μείνετε σε όχι περισσότερα από 1-2 κομμάτια, 1-6 φορές την εβδομάδα και φροντίστε να επιλέξετε μια ποικιλία χωρίς ζάχαρη που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο. Είναι καλύτερο να επιλέξετε μαύρη σοκολάτα με όσο το δυνατόν λιγότερα υλικά. Η καλύτερη μαύρη σοκολάτα έχει πάντα λικέρ σοκολάτας ή κακάο (όπως σκόνη κακάο, μύτες κακάο και βούτυρο κακάο) που αναφέρονται ως το πρώτο συστατικό καθώς περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών.