Διατροφή

Μάθετε για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Μάθετε για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori, H. Pylori) είναι ένα βακτήριο που κατοικεί στο στομάχι, και είναι υπεύθυνο για τις παθήσεις του ανώτατου γαστρεντερικού συστήματος, γι αυτό και είναι η κύρια αιτία για τη χρόνια γαστρίτιδα, το έλκος στομάχου και το έλκος δωδεκαδακτύλου. Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.grη Τζουλιάννα Καρνέζη -Διαιτολόγος, RD Διαιτολόγος, RD – […]

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori, H. Pylori) είναι ένα βακτήριο που κατοικεί στο στομάχι, και είναι υπεύθυνο για τις παθήσεις του ανώτατου γαστρεντερικού συστήματος, γι αυτό και είναι η κύρια αιτία για τη χρόνια γαστρίτιδα, το έλκος στομάχου και το έλκος δωδεκαδακτύλου.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.grη Τζουλιάννα Καρνέζη -Διαιτολόγος, RD Διαιτολόγος, RD – Dietetics BSC Hons, University of Hertfordshire.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προκαλεί φλεγμονή, που οδηγεί σε κοιλιακό φούσκωμα, πόνο, ναυτία, εμετό, και απώλεια της όρεξης.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη καταπολέμηση του εν λόγω βακτηρίου, δείτε παρακάτω με πιο τρόπο.
• Συμπεριλάβετε περισσότερα μπρόκολο στη διατροφή σας. Το μπρόκολο έχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει σελήνιο και σουλφοραφάνη, που μπορεί να αποτρέψουν ένα πεπτικό έλκος, το οποίο προκαλείται από το H. Pylori. Η σουλφοραφάνη, ειδικότερα, βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο και κουνουπίδι.
• Τα προβιοτικά, φιλικά βακτήρια του εντέρου, μπορεί να συμβάλλουν στην αναστολή της ανάπτυξης του H. Pylori. στο στομάχι. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι, τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του H Pylori. Τα προβιοτικά θα τα πάρετε από ένα μπολ φρέσκο γιαούρτι ή από συμπληρώματα.
• Πάρτε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικός, όταν πάσχετε από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, διότι μπορεί να σκοτώσει αυτό το βακτήριο. Πηγές ψευδαργύρου είναι, τα στρείδια, το βοδινό κρέας, το αρνί και το σπανάκι. Ερευνητές βρήκαν επίσης, ότι όταν ο ψευδάργυρος συνδυάζεται με καρνοσίνη, ένα αμινοξύ, όχι μόνο εμποδίζει το σχηματισμό έλκους αλλά, οδηγεί σε επούλωση του.
• Πάρτε τις βιταμίνες C και E. Είναι γεγονός ότι, η βιταμίνη C και Ε έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό. Μελέτες, έδειξαν ότι, όταν η βιταμίνη C και βιταμίνη Ε χορηγούνται σε ασθενείς που πάσχουν από λοιμώξεις του πυλωρού, υπήρξε δραστική βελτίωση. Ωστόσο, απαραίτητο να γίνουν και άλλες έρευνες στο μέλλον. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το φραγκοστάφυλο, τα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, τα πορτοκάλια, και οι πιπεριές. Τα αμύγδαλα είναι γνωστό ότι, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.
• Τρώτε λιπαρά ψάρια. Τα ιχθυέλαια που βρίσκονται στον σολομό, στο σκουμπρί, στις σαρδέλες, στη ρέγκα και στον γαύρο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του H pylori, λόγω των ωμέγα 3 και ω 6 λιπαρών οξέων που περιέχουν. Καταναλώνοντας τα ψάρια που αναφέρονται παραπάνω 2-3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να είναι αρκετό για να βοηθήσει μια μόλυνση από H pylori. Ωστόσο, και πάλι, η έρευνα είναι περιορισμένη. Άρα, μην βασίζεστε σε αυτή και μόνο τη μέθοδο, για την καταπολέμηση τυχόν παθήσεων του πεπτικού, συμπεριλαμβανομένων και του H Pylori.
• Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των επιπέδων των ινών, κυρίως των διαλυτών, και του δωδεκαδακτυλικού έλκους.

Τέλος, υπάρχουν, και κάποια τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται, για την αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Οι τροφές αυτές είναι, η ζάχαρη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα βακτήρια, η σοκολάτα, ο καφές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα προϊόντα τουρσί, τα επεξεργασμένα δημητριακά, το αλάτι, και τα οινοπνευματώδη ποτά. Αυτά τα τρόφιμα συνδέονται ποικιλοτρόπως σε πολλές ερευνητικές μελέτες, με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσος που προκαλείται από λοίμωξη με H. pylori.

Βιβλιογραφία
Drahoslava L., Irène C. T., André L. Blum., 2007, Helicobacter pylori and Probiotics, J. Nutr., 137: 3 812S-818S
Linda Morris Brown, 2000, Helicobacter pylori: Epidemiology and Routes of Transmission, Epidemiologic Reviews, 22(2):283-297
Jarosz M, Dzieniszewski J, Dabrowska-Ufniarz E, et al., 2002, Effect of physiological concentrations of vitamin C on gastric cancer cells and Helicobacter pylori, GUT, 50(2):165-169
AMA, Aiba Y, Takagi A, Kamiya S, Miwa T, Koga Y, 1997, Prevention of Helicobacter pylori infection by lactobacilli in a gnotobiotic murine model, GUT, 41:49-55.