Όταν τα φρέσκα μούρα είναι άφθονα κάντε μια μεγάλη χάρη στον εαυτό σας και αρπάξτε τα για να φτιάξετε μαρμελάδα. Δεν χρειάζεται να κάνετε τεράστια φασαρία για την αγορά ειδικών υλικών ή εξοπλισμού για κονσερβοποίηση μπορείτε να φτιάξετε μαρμελάδα μούρων μόνο με τα φρούτα, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη σε περίπου 30 λεπτά στο σπίτι.
Τι είναι η μαρμελάδα φρούτων χωρίς πηκτίνη;
Πολλές μαρμελάδες φρούτων παρασκευάζονται με την προσθήκη πηκτίνης για πάχυνση, αλλά η μαρμελάδα φρούτων μπορεί να γίνει μόνο με φρέσκα φρούτα, χυμό λεμονιού και ζάχαρη. Η μαρμελάδα που παρασκευάζεται χωρίς πηκτίνη είναι λίγο πιο μαλακή και χαλαρή από τη μαρμελάδα που παρασκευάζεται με πηκτίνη, αλλά η εκμάθηση αυτής της τεχνικής σημαίνει ότι μπορείτε να φτιάξετε μαρμελάδα σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή με υλικά που πιθανότατα έχετε στη διάθεσή σας.
Δείτε πώς να φτιάξετε μαρμελάδα σε 5 εύκολα βήματα
- Κόψτε τα φρούτα σε ίσα κομμάτια : Ανάλογα με το μέγεθος των φραουλών και των βατόμουρων σας, θα πρέπει είτε να τα κόψετε στα τέταρτα είτε στο μισό πριν ξεκινήσετε.
- Πολτοποιήστε τα φρούτα και τη ζάχαρη μαζί : Χρησιμοποιήστε έναν πουρέ πατάτας για να δουλέψετε τη μαρμελάδα και τη ζάχαρη μαζί — έτσι απελευθερώνεται η υγρασία από τα μούρα και τα κάνει να μαγειρεύονται πιο γρήγορα.
- Βράστε τα φρούτα για 20 λεπτά : Βράστε τα φρούτα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Το μείγμα θα ξεκινήσει με μεγάλες, ζουμερές φυσαλίδες και σιγά σιγά θα εξελιχθεί σε μικρές, πιο σφιχτές φυσαλίδες καθώς η μαρμελάδα πλησιάζει στο έτοιμο.
- Μάθετε πότε έχει τελειώσει η μαρμελάδα : Απλώς ρίξτε λίγη ζεστή μαρμελάδα από την κατσαρόλα στο παγωμένο κουτάλι και περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα για να κρυώσει. Περάστε το δάχτυλό σας μέσα από την εμπλοκή — αν κάνει μια καθαρή διαδρομή μέσα από την εμπλοκή και δεν γεμίσει, τότε έχετε ένα καλό σετ.
- Βάζετε και αποθηκεύετε τη μαρμελάδα : Όταν η μαρμελάδα γίνει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, αφαιρέστε τη μαρμελάδα από τη φωτιά και μεταφέρετε τη μαρμελάδα στα καθαρά βάζα. Καλύψτε και κρυώστε τελείως πριν μεταφέρετε τη μαρμελάδα στο ψυγείο για μακροχρόνια αποθήκευση.