Διατροφή

Μαρμελάδα λεμόνι: Φτιάξτε την δική σας σπιτική μαρμελάδα λεμόνι

Μαρμελάδα λεμόνι: Φτιάξτε την δική σας σπιτική μαρμελάδα λεμόνι
Μαρμελάδα λεμόνι: Η σπιτική μαρμελάδα με λεμόνι είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να απολαύσετε τις γεύσεις των εσπεριδοειδών.

Η μαρμελάδα με λεμόνι είναι ένα απολαυστικό και πικάντικο άλειμμα που προσθέτει μια έκρηξη γεύσης στο πρωινό τοστ ή στα απογευματινά κουλουράκια σας. Φτιάχνοντας τη δική σας σπιτική μαρμελάδα μπορείτε να ελέγξετε τα συστατικά και να δημιουργήσετε μια νόστιμη κονσέρβα που θα φωτίσει τα γεύματά σας. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για την παρασκευή μαρμελάδας με λεμόνι.

Συστατικά συνταγής

  • 4-5 λεμόνια μεσαίου μεγέθους
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 4 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη

Οδηγίες παρασκευής

  • Ξεκινήστε πλένοντας καλά τα λεμόνια κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν ρύπους ή υπολείμματα. Στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε τα λεμόνια σε λεπτές ροδέλες ή μισοφέγγαρα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Αφαιρέστε τυχόν σπόρους που θα συναντήσετε και αφήστε τους στην άκρη.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατέψτε τα κομμένα λεμόνια και το νερό. Φέρτε το μείγμα σε βρασμό σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και αφήστε το να σιγοβράσει απαλά για περίπου 30 λεπτά. Αυτή η διαδικασία βοηθά στο να μαλακώσουν οι φλούδες των λεμονιών.
  • Αφού σιγοβράσει, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς. Αφαιρέστε τους σπόρους λεμονιού από το μείγμα, καθώς μπορεί να κάνουν τη μαρμελάδα πικρή.
  • Μετρήστε το μαγειρεμένο μείγμα λεμονιού και επιστρέψτε το στην κατσαρόλα. Για κάθε φλιτζάνι μείγματος λεμονιού, προσθέστε ίση ποσότητα κρυσταλλικής ζάχαρης. Ανακατέψτε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Τοποθετήστε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε περιστασιακά μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη.
  • Φέρτε το μείγμα σε βρασμό. Παρακολουθήστε το προσεκτικά, καθώς μπορεί να αφρίσει και να φουσκώσει γρήγορα. Ανακατεύετε συχνά για να αποφύγετε το κόλλημα και το κάψιμο.
  • Συνεχίστε να βράζετε το μείγμα για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή. Για να ελέγξετε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, βάλτε μια μικρή ποσότητα σε ένα παγωμένο πιάτο. Αν σταθεροποιηθεί και τσαλακωθεί όταν την πιέζετε με το δάχτυλό σας, είναι έτοιμη.
  • Μόλις η μαρμελάδα είναι έτοιμη, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει για λίγα λεπτά.
  • Μεταφέρετε προσεκτικά τη μαρμελάδα σε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα. Σφραγίστε καλά τα βάζα με καπάκια και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αποθηκεύστε τα βάζα στο ψυγείο ή σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος. Η μαρμελάδα θα συνεχίσει να πήζει καθώς κρυώνει.

  • Απολαύστε τη σπιτική σας μαρμελάδα λεμονιού σε τοστ, κουλουράκια ή χρησιμοποιήστε την ως απολαυστικό γλάσο για κέικ και γλυκά.

Η σπιτική μαρμελάδα με λεμόνι είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να απολαύσετε τις φωτεινές γεύσεις των εσπεριδοειδών. Πειραματιστείτε με διαφορετικές παραλλαγές προσθέτοντας άλλα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια ή γκρέιπφρουτ, για μια μοναδική πινελιά. Θυμηθείτε να βάζετε ετικέτες στα βάζα σας και να καταναλώνετε τη μαρμελάδα μέσα σε λίγους μήνες για την καλύτερη γεύση και ποιότητα.