Τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα κρέμονται μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και κάνουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό για συντήρηση σε αυτή τη μοναδική μαρμελάδα. Όταν φτιάχνετε μαρμελάδα, επιλέξτε τα καλύτερα διαθέσιμα φρούτα. Τα σφιχτά και τέλεια ώριμα ή ελαφρώς υποώριμα φρούτα έχουν το υψηλότερο επίπεδο οξύτητας και πηκτίνης, που θα σας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Βάλτε τα υπερώριμα ή με ελαττώματα φρούτα στο μπλέντερ για smoothies με μια καλή στύψιμο λεμονιού, εάν θέλετε να αποφύγετε τη σπατάλη. Πολύ ανώριμη, η μαρμελάδα σας θα έχει έλλειψη γεύσης. Δοκιμάστε τα φρούτα και θα έχετε μια ιδέα για τη γεύση της μαρμελάδας σας τελικά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα φρούτα – είτε αγορασμένα από το κατάστημα είτε φρούτα που καταψύχετε μόνοι σας – εάν έχετε τα φρούτα αλλά δεν έχετε τον χρόνο να κάνετε κάτι με αυτά, η κατάψυξη είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μπορείτε να φτάσετε στην παρασκευή μαρμελάδας όταν το πνεύμα σας συγκινήσει αργότερα.
Μαρμελάδα με ροδάκινα, αχλάδια και δαμάσκηνα
Υλικά Παρασκευής:
- 2 κιλά κίτρινα ροδάκινα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσι και κομμένα σε κομμάτια 1 ίντσας
- 2 κιλά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι και κομμένα σε κομμάτια 1 ίντσας
- 1 κιλό αχλάδια, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσι και κομμένα σε κομμάτια 1 ίντσας
- 5 φλιτζάνια (990 g) ζάχαρη
- Ψιλοτριμμένο ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
- Ειδικός εξοπλισμός: 6 έως 7 (μισό πίντα) βάζα
Μέθοδος Παρασκευής
Προετοιμάστε τα βάζα σας: Αποστειρώστε τα βάζα χρησιμοποιώντας την τεχνική που προτιμάτε. Φτιάξτε τη μαρμελάδα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (6 λίτρων) με βαριά βάση, συνδυάστε τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού. Βράζετε σιγά σιγά το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη.
Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε τα πιατάκια στην κατάψυξη: Για την τελική δοκιμή μαρμελάδας, θα χρειαστείτε 2 ή 3 κρύα πιατάκια. Τοποθετήστε τα στην κατάψυξη όσο η μαρμελάδα βγάζει φουσκάλες.
Συνεχίστε το μαγείρεμα της μαρμελάδας: Ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι το σιρόπι να πάρει χρώμα και τα φρούτα να αρχίσουν να φαίνονται διάφανα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά όσο χρειάζεται αν η μαρμελάδα αναβοσβήνει πληθωρικά. Η μαρμελάδα θα χρειαστεί περισσότερο ανακάτεμα προς το τέλος γιατί το φρούτο βυθίζεται στον πάτο της κατσαρόλας καθώς γίνεται πολύ κορεσμένο με σιρόπι. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 20 έως 40 λεπτά, οπότε να είστε υπομονετικοί.
Δοκιμάζουμε τη μαρμελάδα με ένα κουτάλι: Όταν το σιρόπι, που αρχικά είναι αρκετά αραιό και ρευστό, αρχίσει να πήζει, βουτάμε μια μεγάλη κουτάλα στην κατσαρόλα. Κρατήστε το πάνω από την κατσαρόλα έτσι ώστε το μπολ του κουταλιού να είναι στραμμένο προς το μέρος σας και αφήστε το σιρόπι να ξαναπέσει στην κατσαρόλα. Παρατηρήστε πώς πέφτει από το κουτάλι. Καθώς πλησιάζει το σημείο ζελατινοποίησης, δύο ευδιάκριτες παχιές σταγόνες θα κρέμονται στο χείλος του κουταλιού και μετά από λίγα λεπτά οι σταγόνες θα ενωθούν και η μαρμελάδα θα φύγει από το κουτάλι.
Δοκιμάστε τη μαρμελάδα χρησιμοποιώντας ένα πιατάκι: Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο του πιατιού για να επιβεβαιώσετε το σημείο ζελατινοποίησης. Ρίξτε μια μικρή λακκούβα από το σιρόπι σε ένα κρύο πιατάκι από την κατάψυξη. Το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για περίπου ένα λεπτό. Αφαιρέστε το και τραβήξτε το δάχτυλό σας στη μέση για να σχηματίσετε ένα κανάλι. Αν η επιφάνεια της μαρμελάδας ζαρώσει και το κανάλι δεν κλείσει αμέσως, η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη.
Γεμίστε και κονσέρβα τα βάζα: Ρίξτε τη ζεστή μαρμελάδα στα καθαρά βάζα, αφήνοντας ένα κενό 1/4 ίντσας μεταξύ της κορυφής της μαρμελάδας και του χείλους του βάζου. Σκουπίστε τις ζάντες με μια υγρή χαρτοπετσέτα και τοποθετήστε το καπάκι από πάνω. Βιδώστε την ταινία, αλλά μην τη βιδώσετε πολύ σφιχτά. Επεξεργαστείτε τα βάζα σε λουτρό με βραστό νερό για 10 λεπτά σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες.
Αποθηκεύστε τη μαρμελάδα: Τα βάζα μαρμελάδας σε κονσέρβα διατηρούνται εκτός ψυγείου για έως και 1 χρόνο. Αφού ανοίξουν, φυλάξτε τα στο ψυγείο για έως και 3 μήνες. Εάν θέλετε να παραλείψετε την κονσερβοποίηση των βάζων στο υδατόλουτρο, βάλτε τη μαρμελάδα στο ψυγείο για έως και 3 μήνες.