Η μανιταρόπιτα είναι μια αλμυρή απόλαυση που συνδυάζει τις γήινες γεύσεις των μανιταριών με μια κρεμώδη γέμιση και μια ξεφλουδισμένη κρούστα. Εδώ είναι ένας απλός αλλά νόστιμος τρόπος για να φτιάξετε μανιταρόπιτα.
Συστατικά:
Για την κρούστα:
- 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι (2 ξυλάκια) ανάλατο βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 6-8 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
Για τη γέμιση:
- 1 1/2 κιλό ανάμεικτα μανιτάρια (όπως cremini, shiitake και button), κομμένα σε φέτες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 1 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα
- 1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
Οδηγίες:
1. Ετοιμάζουμε την κρούστα:
Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Κόψιμο σε βούτυρο: Προσθέστε το παγωμένο, κομμένο σε κύβους βούτυρο. Χρησιμοποιώντας έναν κόφτη ζαχαροπλαστικής ή με τα χέρια σας, ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό τρίμμα.
Προσθέστε παγωμένο νερό: Προσθέστε σταδιακά παγωμένο νερό, μια κουταλιά της σούπας τη φορά, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Chill Dough: Πλάθουμε τη ζύμη σε δύο δίσκους, τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σοτάρουμε λαχανικά: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μαγειρεύοντας μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
Μαγειρέψτε τα μανιτάρια: Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε μέχρι να ελευθερώσουν την υγρασία τους και να αρχίσουν να ροδίζουν, περίπου 10 λεπτά.
Deglaze: Ρίξτε το λευκό κρασί και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί.
Φτιάξτε τη σάλτσα: Πασπαλίστε το αλεύρι πάνω από το μείγμα των μανιταριών, ανακατεύοντας να επικαλυφθεί. Προσθέστε το ζωμό λαχανικών και την παχύρρευστη κρέμα, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Καρυκεύουμε με θυμάρι, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
3. Δέστε την πίτα:
Ανοίγουμε τη ζύμη: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C). Ανοίξτε έναν δίσκο ζύμης σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τοποθετήστε τον σε ένα ταψί για πίτα 9 ιντσών.
Προσθέστε τη γέμιση: Ρίξτε τη γέμιση των μανιταριών στην κρούστα.
Πάνω κρούστα: Ανοίγουμε τον δεύτερο δίσκο της ζύμης και τον τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση. Κόψτε την περίσσεια ζύμη και σφίξτε τις άκρες για να σφραγιστούν. Κόψτε μερικές σχισμές στην επάνω κρούστα για να διαφύγει ο ατμός.
4. Ψήστε την πίτα:
Ψήσιμο: Τοποθετήστε την πίτα σε ταψί και ψήστε για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
Ψύξτε και σερβίρετε: Αφήστε την πίτα να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν τη σερβίρετε για να δέσει η γέμιση.
5. Απολαύστε:
Σερβίρετε ζεστό, είτε ως κυρίως πιάτο με συνοδευτική σαλάτα είτε ως χορταστικό ορεκτικό. Η κρεμώδης γέμιση μανιταριών και η βουτυρώδης κρούστα αποτελούν ένα ανακουφιστικό και γευστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε περίσταση.
Αυτή η μανιταρόπιτα είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να απολαύσετε τις πλούσιες, γήινες γεύσεις των μανιταριών σε μια ανακουφιστική, αλμυρή πίτα.