Μεταφέρετε τους γευστικούς σας κάλυκες στην καρδιά της Ιταλίας με ένα κλασικό και ανακουφιστικό πιάτο – τα μακαρόνια Bolognese. Αυτή η εμβληματική ιταλική συνταγή διαθέτει μια πλούσια, χορταστική σάλτσα κρέατος που συνδυάζεται τέλεια με al dente σπαγγέτι, δημιουργώντας μια συμφωνία γεύσεων. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για να φτιάξετε τα δικά σας μακαρόνια Bolognese στο σπίτι:
Μακαρόνια Bolognese
Συστατικά:
- 450 g κιμάς μοσχαρίσιος
- 225 g κιμά χοιρινό
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
- 2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
- 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
- 1 φλιτζάνι ζωμό βοείου κρέατος ή λαχανικών
- 1 κονσέρβα θρυμματισμένες ντομάτες
- 3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- Ελαιόλαδο
- 450 g μακαρόνια
- Τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Οδηγίες παρασκευής:
- Ετοιμάστε τα αρωματικά:
Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ολλανδικό φούρνο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να αρωματίσουν. - Ροδίζουμε το κρέας:
Προσθέστε τον κιμά και το χοιρινό στην κατσαρόλα, σπάζοντας τον με ένα κουτάλι.
Ροδίζουμε το κρέας μέχρι να αποκτήσει ένα πλούσιο, καραμελωμένο εξωτερικό. - Deglaze με κρασί:
Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί, ξύνοντας τα γευστικά κομμάτια από τον πάτο της κατσαρόλας.
Αφήνουμε το κρασί να μειωθεί στο μισό, εντείνοντας τις αλμυρές γεύσεις. - Σιγοβράζουμε με ντομάτες:
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις θρυμματισμένες ντομάτες και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύοντας να ενωθούν.
Ρίχνουμε μέσα το ζωμό βοείου κρέατος ή λαχανικών και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει ελαφρά. - Εγχύστε με γάλα:
Προσθέστε σταδιακά το πλήρες γάλα στη σάλτσα που σιγοβράζει, δημιουργώντας μια λαχταριστή και κρεμώδη υφή.
Ρίξτε μέσα τα φύλλα δάφνης για ένα διακριτικό φυτικό τόνο. - Σιγοβράστε:
Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα Bolognese για γεύση.
Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 2 ώρες, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν και να ενταθούν. Ανακατεύετε κατά διαστήματα. - Μαγειρέψτε τα σπαγγέτι:
Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente.
Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. - Σερβίρετε και απολαύστε:
Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης από τη σάλτσα Bolognese.
Ρίξτε με κουτάλι την πλούσια και κρεατική σάλτσα πάνω από τα μαγειρεμένα μακαρόνια.
Γαρνίρετε με τριμμένη παρμεζάνα και φρέσκα μυρωδικά αν θέλετε.
Αυτή η σπιτική μπολονέζ μακαρονάδα αιχμαλωτίζει την ουσία της ιταλικής κουζίνας με τις δυνατές γεύσεις και την ανακουφιστική της γοητεία. Συγκεντρωθείτε γύρω από το τραπέζι, μοιραστείτε ένα γεύμα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και απολαύστε την ικανοποίηση να γευτείτε αυτό το διαχρονικό κλασικό φτιαγμένο στη δική σας κουζίνα. Καλή όρεξη!