Το μαγνήσιο στην διατροφή διατηρεί υγιή τα οστά με αυξημένη οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης . Καθοριστικός είναι ο ρόλος του μαγνήσιου για τα κόκαλα του ανθρώπινου οργανισμού.
Με την αύξηση της ηλικίας, η μεγαλύτερη πρόσληψη μαγνησίου από την διατροφή, βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών, με αυξημένη οστική πυκνότητα και μείωση του κινδύνου για οστεοπόρωση.
Η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου δια μέσου της διατροφής, θα μπορούσε να αποτελεί ένα επιπρόσθετο μέτρο πρόληψης της οστεοπόρωσης. Ο ρόλος του μαγνησίου στην οστική πυκνότητα και οστεοπόρωση, μελετήθηκε από επιστήμονες διαφόρων ιατρικών κέντρων των Ηνωμένων Πολιτειών (Journal of the American Geriatrics Society 2005;53(11):1875-1880, Νοέμβριος 2005).
Στην έρευνα τους εξέτασαν σε 2.038 άτομα ηλικίας από 70 έως 79 ετών, τη σχέση μεταξύ μαγνησίου διατροφής και οστικής πυκνότητας. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, λιγότεροι από 26% λάμβαναν την ποσότητα μαγνησίου που είναι αναγκαία και συστήνεται για κάθε μέρα. Η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου, συνοδευόταν και από αύξηση της οστικής πυκνότητας. Ψηλότερη οστική πυκνότητα σημαίνει λιγότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση.
Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο: •Πράσινα φυλλώδη λαχανικά •Σόγια και τα παράγωγα της •Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα και ακαζού •Δημητριακά ολικής αλέσεως και σπόροι •Όσπρια •Λαχανικά όπως το αβοκάντο •Φρούτα όπως μπανάνες και αποξηραμένα βερίκοκα.
Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρίας , www.logodiatrofis.gr