Διατροφή

Μαγειρεύοντας με μπίρα

Μαγειρεύοντας με μπίρα
Στη γαστρονομία του σήμερα έχει αρχίσει να ανατέλλει μια καινούργια τάση, η αντικατάσταση του κρασιού από τη μπίρα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Στη γαστρονομία του σήμερα έχει αρχίσει να ανατέλλει μια καινούργια τάση, η αντικατάσταση του κρασιού από τη μπίρα. Πολλοί διακεκριμένοι σεφ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό την χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους για να δημιουργήσουν εκπληκτικά πιάτα με εξαιρετική γεύση. Τι προσφέρει όμως αυτή η νέα γαστρονομική τάση στην υγεία μας;

 


Τι είναι η μπίρα;

Η μπίρα είναι ένα από τα παλαιότερα προϊόντα, αφού υπολογίζετε ότι παρασκευάζεται από το 10.000 π.Χ. Η παραγωγή της είναι πολύ σύνθετη, ενώ ανάλογα με τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται έχουμε και τους διαφορετικούς τύπους μπίρας. Κύρια συστατικά της μπίρας είναι το νερό, η βύνη κριθαριού και ο λυκίσκος, ενώ περιέχει πολλά ακόμα στοιχεία που βοηθούν στην προάσπιση της υγείας του ανθρώπου.

Αντιοξειδωτική δράση – Φυτικές ίνες

Η μπίρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες λόγω της περιεκτικότητάς της σε λυκίσκο και κριθάρι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία του οργανισμού από καρδιαγγειακές παθήσεις, λόγω της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης και από την εμφάνιση καρκίνου, λόγω της δράσης των αντιοξειδωτικών ουσιών στις ελεύθερες ρίζες.

Αιθανόλη

Πολλοί πιστεύουν ότι η αιθανόλη (αλκοόλ) που περιέχει η μπίρα εξατμίζεται με το μαγείρεμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το ποσοστό της μπορεί να μειώνεται αλλά δεν μηδενίζεται. Η περιεκτικότητα της μπίρας σε αιθανόλη φαίνεται να είναι ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου. Σύμφωνα με έρευνες, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση μπίρας βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αυξάνει την HDL-χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη). Ακόμη, η με μέτρο κατανάλωση μπίρας δεν φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ παρατηρείται βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία όμως σε υπερβολικές ποσότητες αυξάνεται.

 

Είναι πλούσια σε βιταμίνες;

Η μπίρα είναι πλούσια σε βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, καθώς και σε μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό. Χρησιμοποιώντας την λοιπόν στην παρασκευή του φαγητού επωφελούμαστε από αυτά. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε όμως όταν μαγειρεύουμε με μπίρα είναι ότι στις υψηλές θερμοκρασίες τα στοιχεία αυτά καταστρέφονται.

 

 

Ενεργειακή αξία μπίρας και η  προσθήκη της στο φαγητό

Όπως όλα τα αλκοολούχα ποτά έτσι κι η μπίρα έχει θερμίδες. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να θεωρηθεί μια πολύ καλή επιλογή με όποιον τρόπο κι αν την καταναλώσουμε, αφού έχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Οι θερμίδες των αλκοολούχων ποτών προέρχονται από το αλκοόλ που περιέχουν. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του αλκοόλ, τόσες περισσότερες οι θερμίδες. Αναφέρθηκε νωρίτερα, ότι με το μαγείρεμα ένα μικρό ποσοστό αυτού εξατμίζεται. Με αυτόν τον τρόπο, οι θερμίδες θα είναι ακόμα λίγοτερες από το να καταναλώναμε απλώς μια παγωμένη μπίρα.  Στη γαστρονομία του σήμερα έχει αρχίσει να ανατέλλει μια καινούργια τάση, η αντικατάσταση του κρασιού από τη μπίρα. Πολλοί διακεκριμένοι σεφ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό την χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους για να δημιουργήσουν εκπληκτικά πιάτα με εξαιρετική γεύση. Τι πρόσφέρει όμως αυτή η νέα γαστρονομική τάση στην υγεία μας;