Στη Λισαβόνα, η γαστρονομική σκηνή είναι μια ζωντανή ταπετσαρία γεύσεων που αντανακλά την πλούσια ιστορία και τις πολιτιστικές επιρροές της πόλης. Ένα από τα πιο γευστικά και εμβληματικά πιάτα που μπορείτε να απολαύσετε στη Λισαβόνα είναι το περίφημο Pastel de Nata, μια απολαυστική πορτογαλική τάρτα κρέμας. Αυτά τα αρτοσκευάσματα χαρακτηρίζονται από το τραγανό, ξεφλουδισμένο κέλυφος ζαχαροπλαστικής και την κρεμώδη γέμιση κρέμας, συνήθως πασπαλισμένη με κανέλα ή ζάχαρη άχνη. Τα καλύτερα Pastel de Nata θα τα βρείτε στο Antiga Confeitaria de Belém, όπου τα ψήνουν από το 1837, χρησιμοποιώντας μια μυστική συνταγή που έχει περάσει από γενιά σε γενιά.
Τα θαλασσινά παίζουν επίσης εξέχοντα ρόλο στην κουζίνα της Λισαβόνας λόγω της παραθαλάσσιας θέσης τους. Οι ψητές σαρδέλες (sardinhas assadas) είναι μια αγαπημένη λιχουδιά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι στην εποχή τους. Αυτά τα μικρά ψάρια ψήνονται ολόκληρα στη σχάρα και σερβίρονται απλά με μια στύψιμο λεμονιού και λίγο θαλασσινό αλάτι, αιχμαλωτίζοντας την ουσία των θαλάσσιων γεύσεων της Πορτογαλίας.
Το Bacalhau, ή ο παστός μπακαλιάρος, είναι άλλο ένα βασικό συστατικό της πορτογαλικής κουζίνας και η Λισαβόνα προσφέρει πολλές παρασκευές αυτού του ευέλικτου συστατικού. Από το Bacalhau à Brás (ψιλοκομμένος μπακαλιάρος με κρεμμύδια, πατάτες και αυγά) μέχρι το Bacalhau à Gomes de Sá (μπακαλιάρος με πατάτες και κρεμμύδια), κάθε πιάτο παρουσιάζει την επιδέξια ανάμειξη γεύσεων και υφών που χαρακτηρίζουν την πορτογαλική μαγειρική.
Για όσους αναζητούν ένα πλούσιο γεύμα, το Feijoada à Transmontana είναι ένα παραδοσιακό πορτογαλικό στιφάδο φασολιών που προέρχεται από τις βόρειες περιοχές αλλά το απολαμβάνουν σε όλη τη χώρα. Συνήθως περιλαμβάνει μια ποικιλία από κρέατα όπως λουκάνικα, χοιρινό και μερικές φορές βοδινό, μαγειρεμένα αργά με φασόλια και αρωματικά μπαχαρικά, με αποτέλεσμα ένα στιβαρό και βαθιά χορταστικό πιάτο.
Τέλος, η γαστρονομική ποικιλομορφία της Λισαβόνας επεκτείνεται στη ζωντανή σκηνή του street food. Δοκιμάστε bifanas, τρυφερά μαριναρισμένα σάντουιτς χοιρινού σερβιρισμένα σε ψωμάκια ψωμιού ή pão com chouriço, ένα ψωμί γεμιστό με αλμυρό λουκάνικο chorizo, για μια γρήγορη και νόστιμη γεύση από τοπικές γεύσεις καθώς εξερευνάτε τους γοητευτικούς δρόμους της Λισαβόνας.