Αν θέλετε να κάνετε μια πιο υγιεινή αλλαγή στον τρόπο ζωής, πιθανότατα έχετε ακούσει για δίαιτες χαμηλών λιπαρών και υδατανθράκων. Και οι δύο δίαιτες μπορεί να είναι αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους και ενώ μοιράζονται πολλές ομοιότητες και οφέλη, η τήρηση των ίδιων της δίαιτας μπορεί να γίνει πολύ διαφορετική μεταξύ τους. Και οι δύο δίαιτες έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, επομένως είναι σημαντικό να εξετάσετε ποιος τύπος διατροφής ταιριάζει καλύτερα στον προσωπικό σας τρόπο ζωής και στόχους.
Δίαιτες με χαμηλά λιπαρά
Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών συχνά υποστηρίζονται ευρέως από τους γιατρούς για τα οφέλη για την υγεία τους, εστιάζοντας κυρίως σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με καρδιαγγειακά. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, είναι σημαντικό να καταναλώνετε λίπη σε περιορισμένη ποσότητα, καθώς οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, μεταβολικού συνδρόμου και πολλά άλλα (συμπεριλαμβανομένου του θανάτου). Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ πολλές κατασκευαστικές εταιρείες διαφημίζουν προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, συχνά αντικαθιστούν το λίπος με μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθράκων, αυξάνοντας τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών. Ορισμένα προϊόντα μπορεί επίσης να προσθέσουν επιπλέον σάκχαρα στη θέση του λίπους.
Μερικές καλές τροφές για μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών περιλαμβάνουν:
- Λαχανικά
- Καρπός
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Ασπράδια
- Στήθος κοτόπουλου/γαλοπούλας (χωρίς πέτσα)
- Φασόλια/μπιζέλια/φακές
- Θαλασσινά
- Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (προσοχή στα υψηλά σάκχαρα)
Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων
Σε καθημερινή βάση, οι περισσότεροι λαοί καθώς και οι Έλληνες, συνήθως καταναλώνουν μια μαζική διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, που κυμαίνεται από 45 έως 65% της ημερήσιας πρόσληψής τους , υπερβαίνοντας το όριο υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που πρέπει να είναι σε κάθε γεύμα.
Οι προσεγγίσεις χαμηλών υδατανθράκων είναι δημοφιλείς για την απώλεια βάρους. Η κύρια ιδέα είναι ότι η μείωση της ινσουλίνης (η ορμόνη που ενεργοποιεί μια αναβολική κατάσταση αποθήκευσης λίπους) μπορεί να βελτιώσει την καρδιομεταβολική λειτουργία και να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με την αύξηση της πρόσληψης λιπών και πρωτεϊνών για να αντισταθμιστεί η μείωση των υδατανθράκων και να δοθεί στο σώμα αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά. Τα πιθανά οφέλη αυτής της προσέγγισης προέρχονται από τον αυξημένο κορεσμό και τη μειωμένη υπογλυκαιμία ανάκαμψης που σχετίζεται με την αυξημένη πρόσληψη λίπους και πρωτεΐνης, που οδηγεί σε θερμιδικό έλλειμμα.
Ένας κατάλογος υγιεινών τροφών χαμηλών υδατανθράκων περιλαμβάνει:
- Μη αμυλούχα λαχανικά
- Θαλασσινά
- Κρέας
- Πουλερικά
- Αυγά
- Ξηροί καρποί
- Φρούτα (αποφύγετε τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες)
- Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά