Διατροφή

Λιπαρά: Ποιες τροφές έχουν χαμηλά λιπαρά και διατηρούν τη διατροφή μας σε ισορροπία;

Λιπαρά: Ποιες τροφές έχουν χαμηλά λιπαρά και διατηρούν τη διατροφή μας σε ισορροπία;
Λιπαρά: Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά θα πρέπει να είναι κατάλληλα ισορροπημένη ώστε να περιλαμβάνει μια υγιή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Όπως υποδηλώνει το όνομα, μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι αυτή στην οποία η ποσότητα λίπους που τρώτε είναι περιορισμένη. Οι συμβουλές διατροφής που δίνονται από το NHS είναι ένα παράδειγμα δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Γιατί να επιλέξετε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά; Οι κύριοι λόγοι για την επιλογή μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τείνουν να είναι η μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και η βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης. Για να βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων, μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά θα πρέπει να είναι κατάλληλα ισορροπημένη ώστε να περιλαμβάνει μια υγιή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων.


Διαιτητικές τροφές με χαμηλά λιπαρά

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν αμέτρητες επιλογές τροφών με χαμηλά λιπαρά. Συνήθως μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά θα περιλαμβάνει τρόφιμα όπως:

  • Τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως βρώμη και εκδόσεις ζυμαρικών, ρυζιού και ψωμιού με υψηλότερες ίνες
  • Άπαχα κρέατα, όπως κοτόπουλο χωρίς πέτσα και γαλοπούλα
  • Λευκό ψάρι
  • Γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά, αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • Λαχανικά
  • Φακές
  • Ξηροί καρποί

Λιπαρά τρόφιμα προς αποφυγή

Συνήθως μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά θα περιλαμβάνει τη μείωση της πρόσληψης λίπους από τρόφιμα όπως το βούτυρο, τα αυγά και το τυρί. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν σχετικά υψηλές ποσότητες λίπους περιλαμβάνουν σάλτσες για σαλάτες, ορισμένες σάλτσες και τρόφιμα με βάση τη ζύμη και το σφουγγάρι.

Δίαιτες με χαμηλά λιπαρά και απώλεια βάρους

Το λίπος μεταφέρει μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων ανά γραμμάριο από τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες και έτσι η μείωση του λίπους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων σας. Οι εκδοχές τροφών ολικής αλέσεως, όπως το ψωμί, συνιστώνται κατά προτίμηση σε σχέση με τις εκδόσεις χωρίς δημητριακά (όπως το άσπρο ψωμί) εν μέρει επειδή μετατρέπονται σε σάκχαρο στο αίμα πιο αργά. Οι φυτικές ίνες και τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά που περιέχουν είναι επίσης πιο υγιεινά από τις λευκές εκδόσεις. Συνιστάται να συμπεριλαμβάνετε ένα σημαντικό ποσοστό φρούτων και λαχανικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο στόχος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι να τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, ωστόσο, άλλες (αναμφισβήτητα πιο υγιεινές) χώρες έχουν στόχους τουλάχιστον επτά ή εννέα μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Διαβήτης και απώλεια βάρους

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το λίπος παίζει χρήσιμο ρόλο στο σώμα μας. Το λίπος βοηθά στη δημιουργία των μεμβρανών που αποτελούν τα κύτταρα του σώματός μας και συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματός μας. Ενώ συχνά συνιστάται από υγειονομικούς οργανισμούς μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, είναι απίθανο να συνιστάται η προσπάθεια επίτευξης δίαιτας χωρίς λιπαρά.

Τι είναι τα καλά και τα κακά λιπαρά;

Οι όροι «καλά» και «κακά» λιπαρά χρησιμοποιούνται συχνά για τη διάκριση μεταξύ κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών. Τα καλά λιπαρά αναφέρονται στα ακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια. Πιστεύεται ευρέως ότι αυτά τα λιπαρά είναι σε μεγάλο βαθμό ωφέλιμα για εμάς. Τα κακά λιπαρά αναφέρονται στα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το εάν τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά πρέπει να χαρακτηρίζονται ως «κακά». Τα κακά λίπη αναφέρονται επίσης σε υδρογονωμένα λίπη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής, τη συνοχή και τη γεύση των επεξεργασμένων τροφίμων. Τα υδρογονωμένα λίπη, με τη μορφή τρανς λιπαρών, έχει βρεθεί ότι είναι επιβλαβή για τον οργανισμό.