Μια διατροφή με πλήρη λιπαρά δεν είναι ανθυγιεινή και μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη που διεξήχθη σε 80 χώρες, αμφισβητώντας τη σύσταση για περιορισμό των γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal Global μελέτη, έδειξε ότι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά (κυρίως με πλήρη λιπαρά), οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα ψάρια συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Η προσθήκη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ή δημητριακών ολικής αλέσεως είχε μικρή επίδραση στα αποτελέσματα της υγείας.
«Τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του κοινού, της βιομηχανίας τροφίμων και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, με τις διατροφικές ετικέτες να επικεντρώνονται στη μείωση του λίπους και των κορεσμένων λιπαρών», δήλωσε ο Δρ Andrew Mente του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία του πληθυσμού του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά. “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η αύξηση των προστατευτικών τροφών όπως οι ξηροί καρποί (συχνά αποφεύγονται ως πολύ ενεργειακά πυκνά), τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, αντί ο περιορισμός των γαλακτοκομικών (ειδικά με πλήρη λιπαρά) σε πολύ χαμηλές ποσότητες. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι έως δύο μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, κυρίως με πλήρη λιπαρά, μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή διατροφή. Αυτό είναι σύμφωνο με τη σύγχρονη διατροφική επιστήμη που δείχνει ότι τα γαλακτοκομικά, ιδιαίτερα τα πλήρη λιπαρά, μπορεί να προστατεύουν από την υψηλή αρτηριακή πίεση και το μεταβολικό σύνδρομο”, είπε ο Mente.
Περίπου 147.642 άτομα από τον γενικό πληθυσμό σε 21 χώρες δοκιμάστηκαν για “υγιεινή και μακροζωία” διατροφή συμπεριλαμβανομένων 2-3 μερίδες φρούτων την ημέρα, 2-3 μερίδες λαχανικών την ημέρα, 3-4 μερίδες όσπρια την εβδομάδα, 7 μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα, 2-3 μερίδες ψαριού την εβδομάδα και 14 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως ολόκληρα λιπαρά αλλά χωρίς βούτυρο ή σαντιγί) την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η δίαιτα συνδέθηκε με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, 18% χαμηλότερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου, 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και 19 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.