Η λεύκη είναι μια χρόνια ιατρική πάθηση που προκαλεί το δέρμα σας να χάνει τη μελανίνη, τη χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα σας. Η λεύκη δεν μπορεί να προληφθεί και δεν έχει γνωστή θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της λεύκης και για να μην επιδεινωθεί. Περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως (1% του πληθυσμού) προσβάλλονται από λεύκη. Η πάθηση δημιουργεί λευκές γαλακτώδεις κηλίδες στο δέρμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τους βλεννογόνους, τα μάτια, το στόμα, το εσωτερικό αυτί και τα μαλλιά. Συνήθως, τα λευκά μπαλώματα αρχίζουν να εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 20 ετών και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ο πιο κοινός τύπος λεύκης είναι η μη τμηματική λεύκη, που ονομάζεται επίσης γενικευμένη λεύκη. Η γενικευμένη λεύκη προκαλεί την ανάπτυξη συμμετρικών λευκών κηλίδων και στις δύο πλευρές του σώματος. Συχνά γίνονται μεγαλύτερα με την πάροδο του χρόνου καθώς προχωρά στον αποχρωματισμό.
Διατροφή για αντιμετώπιση της λεύκης
Η έρευνα σχετικά με το εάν η λεύκη μπορεί να προληφθεί ή να αντιστραφεί με δίαιτα είναι περιορισμένη. Δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι μια συγκεκριμένη “δίαιτα λεύκης” μπορεί να σας εμποδίσει να αναπτύξετε την πάθηση. Ωστόσο, επειδή η λεύκη πιστεύεται ότι είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, μπορεί να είναι χρήσιμο να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Τρόφιμα προς κατανάλωση
Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα συμπτώματα της λεύκης επιδεινώνονται από το οξειδωτικό στρες—μια ανισορροπία που προκαλεί κυτταρική βλάβη και επιβραδύνει την αναγέννηση υγιών ιστών στο σώμα. Μια φυτική διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά, βήτα-καροτίνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στην πρόληψη της εξάπλωσης των λευκών σας μπαλωμάτων.
Μερικές από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας εάν έχετε λεύκη είναι:
- Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E, είναι φυσικές ενώσεις που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν φρούτα (ιδιαίτερα μούρα), πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως λάχανο), ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, βότανα και μπαχαρικά.
- Φυτοχημικά: Τα φυτοχημικά, όπως το β-καροτένιο, είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά και μπορεί να έχουν προστατευτική δράση έναντι της κυτταρικής βλάβης. Τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως τα καρότα, το μπρόκολο, οι ντομάτες, οι γλυκοπατάτες και το σπανάκι, είναι πλούσια σε φυτοχημικά.
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός), οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και άλλες τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής σας λειτουργίας και στην επιδιόρθωση των κυττάρων.
- Βιταμίνη D: Η έρευνα υποδηλώνει ότι η λεύκη συνδέεται συχνά με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Τροφές που περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης D περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών και ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι.