Διατροφή

Λετονικό φαγητό: Κρύα σούπα με παντζάρι, αγγούρι και άλλα δροσιστικά λαχανικά

Λετονικό φαγητό: Κρύα σούπα με παντζάρι, αγγούρι και άλλα δροσιστικά λαχανικά
Λετονικό φαγητό: Είναι ελαφριά, δροσιστική και μερικές φορές μπορεί να είναι ήπια πικάντικη.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Γεμάτο με υγιεινά πιάτα, βιολογικά λαχανικά και φρέσκα θαλασσινά που κόβουν την ανάσα, το λετονικό φαγητό είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Βαλτικής, και δεν αποτελεί έκπληξη, όταν αναλογιστείτε τα τεράστια χωράφια με σίκαλη και τις ακτές της Λετονίας που περιτριγυρίζονται από τη Βαλτική Θάλασσα, ότι τόσα πολλά φρέσκα, νόστιμα υλικά μπαίνουν στη λετονική κουζίνα.Αν επισκεφθείτε την Λετονία, να είστε προετοιμασμένοι για ένα γαστρονομικό ταξίδι χρώματος, πάθους και νοστιμιάς, καθώς πρόκειται να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα που δεν θα δοκιμάσετε πουθενά αλλού. Ένα τέτοιο πιάτο είναι μια κρύα σούπα η λεγόμενη “Aukstā zupa”.


Η πρώτη «κρύα σούπα» πιθανότατα εφευρέθηκε από αγρότες, οι οποίοι αναζητούσαν έναν τρόπο να ικανοποιήσουν την πείνα τους με ζεστό καιρό και να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα που είχαν στη διάθεσή τους. Η ίδια η Aukstā zupa είναι ελαφριά, δροσιστική και μερικές φορές μπορεί να είναι ήπια πικάντικη. Αποτελείται από κεφίρ ή ξινόγαλα, βραστά παντζάρια, ψιλοκομμένα ραπανάκια, φρέσκα αγγούρια και βραστά αυγά.

Η Aukstā Zupa ολοκληρώνεται με διάφορα χόρτα πριν το σερβίρισμα. Το μυστικό για την πλούσια αλλά δροσερή του γεύση βρίσκεται στις τέλεια ισορροπημένες ξινές, γλυκές και αλμυρές γεύσεις. Πριν από το σερβίρισμα, η λετονική κρύα σούπα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες, κάτι που συμβάλλει στην ενίσχυση της γεύσης της. Η ιδιαιτερότητα της κλασικής λετονικής κρύας σούπας είναι ότι πρέπει να είναι τόσο πηχτή που να στέκεται ένα κουτάλι στη σούπα.

Η Aukstā zupa είναι μια δροσιστική λετονική κρύα σούπα με ασυνήθιστο, βαθύ ροζ χρώμα. Φτιάχνεται με παντζάρια, αγγούρια, κεφίρ, βραστά αυγά και λουκάνικο γάλακτος. Τα χόρτα όπως ο άνηθος και το κρεμμύδι είναι απαραίτητα και οι περισσότεροι απολαμβάνουν τη σούπα με λίγο ξύδι.


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σούπα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά. Συνιστάται να σερβίρετε τη σούπα με μερικές φέτες μαύρο ψωμί στο πλάι. Το Aukstā zupa είναι ένα εποχικό πιάτο, επομένως είναι πρακτικά αδύνατο να το βρείτε στα εστιατόρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά τα περισσότερα μέρη έχουν τη σούπα στο μενού τους το καλοκαίρι.