Διατροφή

Left overs: Συνταγές με left overs για οικονομία και νοστιμιά

Left overs: Συνταγές με left overs για οικονομία και νοστιμιά
Left overs: Αξιοποιήστε το φαγητό σας δημιουργώντας πεντανόστιμα πιάτα

Αν το κομμένο ζαμπόν κάθεται εδώ και πολύ καιρό μόνο του στο ψυγείο σας, δίπλα από την χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, τα παρατημένα μακαρόνια αλλά και τα λαχανικά που δεν φαγώθηκαν τις ημέρες των γιορτών. Για να μην σπαταλάμε το φαγητό που μας έχει μείνει από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε δημιουργώντας πεντανόστιμα πιάτα με τα left overs μας.  

1η συνταγή

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • 650 γραμμάρια ψητά λαχανικά σε θερμοκρασία δωματίου (χρησιμοποιήσαμε καρότο, κολοκύθα & μελιτζάνα)
  • 1/4 του φλιτζανιού (70γρ) ταχίνι αποφλοιωμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 40 γρ καρύδια καβουρντισμένα, χοντροκομμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καβουρδισμένο μαύρο σουσάμι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
ΜΕΘΟΔΟΣ
  • Τοποθετήστε τα ψητά λαχανικά, το ταχίνι, το γιαούρτι, το σκόρδο, το κύμινο και το χυμό λεμονιού σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
  • Σε ξεχωριστό μπολ βάζετε μαζί τα καρύδια, το σουσάμι και το κύμινο αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά να ενωθούν. Αφήνω στην άκρη.
  • Ρίξτε χούμους με ένα κουτάλι σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και από πάνω όλα τα παραπάνω υλικά για να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε με λάδι και σερβίρουμε σαν συνοδευτικό.

2η συνταγή

Μην αφήσετε αυτή τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα να πάει χαμένη! Αυτή η συνταγή για μπαγκέτα θα ανανεώσει τα μεσημεριανά γεύματα και τα βράδια σας που δεν ξέρετε τι να φάτε.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • 1/4 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 250 γρ μαγιονέζα
  • 500 γραμμάρια γαλοπούλα ψητή, ψιλοκομμένη (ή ψητό κοτόπουλο)
  • Βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, για επάλειψη
  • Φρέσκια μπαγκέτα με προζύμι, κομμένη στη μέση οριζόντια
  • 250 γρ καμεμπερ, κομμένο σε φέτες
Για την σως:
  • 1/2 φλιτζάνι (75 g) αποξηραμένα κράνμπερι, μουλιασμένα για 5 λεπτά σε ζεστό νερό, στραγγισμένα
  • λίγο μάραθου
  • 2 μακριά πράσινα εσαλότυ, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 70 γρ λάχανο σαβαγιάρ τριμμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας πλατύφυλλο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κολοκυθάκι, κομμένο σε στρογγυλές φέτες
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1/4 φλιτζάνι (60 ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ΜΕΘΟΔΟΣ
  • Για να φτιάξετε τη μαγιονέζα άνηθο, βάζετε τον άνηθο, το ξύσμα, το χυμό και τη μαγιονέζα σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε να ενωθούν. Αφήνετε στην άκρη.
  • Για τη σαλάτα, βάζετε τα στραγγισμένα κράνμπερι με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας μαγιονέζα άνηθο, αλατοπιπερώστε για τη γεύση και ανακατεύετε για να ενωθούν. Τοποθετήστε τη γαλοπούλα σε ένα μπολ με τη μισή από την υπόλοιπη μαγιονέζα άνηθου, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε να ενωθεί.
  • Για να ολοκληρώσετε, αλείψτε τις μπαγκέτες με βούτυρο και στη βάση τους τοποθετούμε τις φέτες camembert. Ρίχνουμε από πάνω τη σαλάτα και ακολουθεί το μείγμα γαλοπούλας. Περιχύστε με τη μαγιονέζα που περίσσεψε και σερβίρετε αμέσως.

Απολαύστε εξαιρετικές γεύσεις με left overs και καλέστε και φίλους!