Όλοι γνωρίζουμε πώς είναι η λαχτάρα για φαγητό. Ενώ κάποιοι μπορεί να λαχταρούν τροφές με ζάχαρη, κάποιοι μπορεί να θέλουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλμυρά ή αλμυρά τρόφιμα, ο κατάλογος της λαχτάρας για φαγητό είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτούς τους τέσσερις τύπους. Αλλά αυτές οι λιγούρες δείχνουν κάτι; Είναι η λαχτάρα για φαγητό παρόμοια με τον εθισμό στο φαγητό;
Αιτίες της λαχτάρας για φαγητό
Η λαχτάρα για φαγητό συμβαίνει όταν κάτι στο σώμα είναι εκτός ισορροπίας. Αυτό είναι πρωτίστως η στέρηση βασικών θρεπτικών συστατικών. Πυροδοτούνται επίσης λόγω σωματικών και ψυχικών παραγόντων. Διαβάστε αναλυτικά για να εντοπίσετε τις πιθανές αιτίες της λαχτάρας:
1. Ορμονική Ανισορροπία
Η λεπτίνη είναι η ορμόνη της πληρότητας και η γκρελίνη είναι η ορμόνη της πείνας. Μια ανισορροπία της λεπτίνης ή της ορμόνης γκρελίνης πυροδοτεί λιγούρες για φαγητό και πόνους πείνας.
2. Εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα υφίσταται μια πλήρη ορμονική ανανέωση. Αυτό εντείνει τη λαχτάρα για φαγητό. Επίσης, οι υποδοχείς γεύσης και οσμής ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εντείνοντας τη λαχτάρα για φαγητό.
3. Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, οι αναπαραγωγικές ορμόνες του σώματος, παρουσιάζουν διακυμάνσεις πριν από κάθε έμμηνο κύκλο. Αυτό οδηγεί σε λαχτάρα για φαγητό. Η λαχτάρα είναι ιδιαίτερα υψηλή για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.
4. Έλλειψη ύπνου
Ο κακός ύπνος επηρεάζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, πυροδοτώντας ορμονική ανισορροπία. Η πείνα και οι ορμόνες κορεσμού είναι οι πρώτες που επηρεάζονται. Αυτά αυξάνουν την όρεξη και εντείνουν τη λαχτάρα για φαγητό.
5. Ανισορροπημένη Διατροφή
Μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες δεν χορταίνει πλήρως τον οργανισμό. Το σώμα αρχίζει να αισθάνεται πείνα γρήγορα. Αυτό χαρακτηρίζεται από λαχτάρα για φαγητό.
6. Αφυδάτωση
Η έλλειψη νερού στο σώμα επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος. Καθώς το συκώτι απελευθερώνει λιγότερο γλυκογόνο, το σώμα αρχίζει να λαχταρά φαγητό για να αντισταθμίσει τα χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, ο εγκέφαλος μπερδεύει τη δίψα για πείνα και εντείνει τη λαχτάρα για φαγητό.
7. Υγεία του εντέρου
Η έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ της λαχτάρας και της εντερικής χλωρίδας. Ένας συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων μπορεί να επηρεάσει τον τύπο και τη συχνότητα της λαχτάρας για φαγητό.
8. Χαμηλό Επίπεδο Γλυκόζης
Η πτώση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα είναι ο κύριος λόγος για την επιθυμία για φαγητό. Η λαχτάρα μπορεί να είναι για οποιοδήποτε τρόφιμο, όχι απαραίτητα ζάχαρη. Το φαγητό σε αυτό το σημείο συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ηρεμώντας τη λαχτάρα.
9. Χαμηλή Φυσική Δραστηριότητα
Ένας ενεργός τρόπος ζωής βοηθά στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας του σώματος. Αντίθετα, ένας αδρανής και καθιστικός τρόπος ζωής πυροδοτεί περισσότερη λαχτάρα για φαγητό.
10. Επεξεργασμένα τρόφιμα
Η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό στα τρόφιμα. Η εμφάνιση συμπτωμάτων που μοιάζουν με προσθήκη εντείνει επίσης τις λιγούρες.
11. Στρες
Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, μπορούν να τροφοδοτήσουν την επιθυμία για φαγητό. Το χρόνιο στρες οδηγεί σε μια επιθυμία για κατανάλωση τροφών με θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
12. Τύπος προσωπικότητας
Τα άτομα που είναι πιο επιθετικά και παρορμητικά είναι πιο πιθανό να βιώσουν λαχτάρα για φαγητό από τα άτομα με ήρεμη και ήρεμη φύση.
13. Εναλλαγές διάθεσης
Οι διακυμάνσεις της διάθεσης πυροδοτούν επίσης την επιθυμία για φαγητό. Μια χαμηλή ή καταθλιπτική κατάσταση του μυαλού αυξάνει την επιθυμία για κατανάλωση τροφών άνεσης.
14. Πλαίσιο Τρώγοντας
Ο εγκέφαλος συνδέει την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τύπου τροφής με συγκεκριμένες καταστάσεις. Μόλις ένα άτομο μπαίνει στην ίδια κατάσταση, ο εγκέφαλος λαχταρά το σχετικό φαγητό.
15. Έλλειψη θρεπτικών συστατικών
Τα χαμηλά επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών πυροδοτούν την επιθυμία για φαγητό. Είναι ενδιαφέρον ότι η έλλειψη διαφορετικών θρεπτικών συστατικών πυροδοτεί διαφορετικές λιγούρες για φαγητό.
Λαχτάρα για φαγητό και ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών
Ο καλύτερος και ο μόνος τρόπος για να τακτοποιήσετε μια λαχτάρα για φαγητό είναι να φάτε αυτό που λαχταρά το σώμα. Όμως ορισμένα τρόφιμα δεν είναι υγιεινά για τον οργανισμό. Έτσι, η εύρεση υγιεινών εναλλακτικών λύσεων για να διευθετηθούν οι λιγούρες για φαγητό γίνεται σημαντική. Ας κατανοήσουμε τους τύπους πόθων που προκαλούνται λόγω ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών, τι σημαίνουν και υγιεινούς τρόπους διευθέτησής τους:
1. Σοκολάτα
Η λαχτάρα για σοκολάτα υποδηλώνει ανεπάρκεια μαγνησίου. Ένας πιο υγιεινός τρόπος για να καταπολεμήσετε τη λαχτάρα για σοκολάτα είναι να τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, φασόλια και φρούτα.
2. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Η λαχτάρα για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σημαίνει ανεπάρκεια ασβεστίου. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο όπως αμύγδαλα, γάλα, σπανάκι, μπρόκολο και σουσάμι βοηθά.
3. Σόδα και ανθρακούχα ποτά
Η λαχτάρα για αναψυκτικά και άλλα ανθρακούχα ποτά σημαίνει επίσης ανεπάρκεια ασβεστίου. Αυτό μπορεί να διευθετηθεί τρώγοντας όσπρια, τυρί, μπρόκολο, λάχανο κ.λπ.
4. Αλάτι
Η λαχτάρα για αλμυρά σνακ οφείλεται στην ανεπάρκεια χλωρίου και στις διακυμάνσεις των ορμονών του στρες. Κάποιος μπορεί να τακτοποιήσει την έλλειψη χλωρίου με θαλασσινό αλάτι, σέλινο, ντομάτες και ελιές, ενώ η κατανάλωση πράσινα φυλλώδη λαχανικά, βιταμίνες Β και C και ειδικές ασκήσεις αναπνοής καθώς και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ορμονών του στρες.
5. Καφές
Η λαχτάρα για καφέ μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη αλατιού, θείου, φωσφόρου ή σιδήρου. Για έλλειψη αλατιού, καταναλώστε θαλασσινό αλάτι, κανονικό επιτραπέζιο αλάτι ή τσάι Kombucha. Η ανεπάρκεια θείου λύνεται καλύτερα με το σκόρδο, το λάχανο, το κρεμμύδι και το μπρόκολο. Για έλλειψη φωσφόρου, τρώτε φασόλια, φακές, σπόρους κολοκύθας, κινόα και ξηρούς καρπούς. Το σπανάκι, τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα και τα σύκα βοηθούν στη διευθέτηση της λαχτάρας για καφέ που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου.
6. Ζάχαρη
Η λαχτάρα για ζάχαρη προκαλείται λόγω χαμηλών επιπέδων σακχάρου, θείου, τρυπτοφάνης, χρωμίου ή ανεπάρκειας φωσφόρου. Για χαμηλά επίπεδα σακχάρου, τρώτε κινόα, φρούτα, όσπρια, κανέλα και σταφίδες αντί για κανονική ζάχαρη. Για να καλύψετε τις ελλείψεις σε θείο, σκεφτείτε να τρώτε σκόρδο, κρεμμύδι, σπαράγγια ή λάχανο.
Για την έλλειψη τρυπτοφάνης, τρώτε γλυκοπατάτα, σταφίδες, πλιγούρι βρώμης, σπανάκι και κολοκύθες, ενώ η ανεπάρκεια χρωμίου αντιμετωπίζεται καλύτερα με κανέλα, σταφύλια, ντομάτα, κρεμμύδι, μήλα και μαρούλι. Για τη λαχτάρα για ζάχαρη που προκαλείται από ανεπάρκεια φωσφόρου, σκεφτείτε να τρώτε φακές, βραζιλιάνικα καρύδια, σπόρους κολοκύθας και δημητριακά ολικής αλέσεως.
7. Τυρί
Η ανεπάρκεια βασικών λιπαρών οξέων ή ασβεστίου οδηγεί σε λαχτάρα για τυρί. Το λινέλαιο, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα καρύδια και οι σπόροι chia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα λιπαρά οξέα. Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να αντιμετωπιστεί με όσπρια, μπρόκολο, λάχανο, χόρτα μουστάρδας και σπανάκι.