Το λάχανο είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C και οι διαιτητικές ίνες. Είναι λαχανικό με λίγες θερμίδες. Το λαχανικό πολλαπλών στρωμάτων είναι μια πηγή ενέργειας από βιταμίνη Κ, Β1, Β2, ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο, κάλιο και φυλλικό οξύ.
Βοηθά στην απώλεια βάρους
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο λάχανο θα δώσει απλώς 18 θερμίδες. Εάν συμπεριλάβετε λάχανο στις σαλάτες σας ή στο stir-fry, μπορεί να αισθανθείτε πιο χορτάτοι χωρίς να προσθέσετε πολλές θερμίδες. Έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες που μπορούν συνολικά να βοηθήσουν στο ταξίδι σας για απώλεια βάρους.
Βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματός σας
Το πράσινο λάχανο είναι μια βιταμίνη C και ένα λαχανικό πλούσιο σε θείο. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα σας. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος και των ελεύθερων ριζών από το σώμα σας. Ο χυμός λάχανου ή το λάχανο ελαφρά στον ατμό είναι γνωστό ότι απελευθερώνει την ένωση που ονομάζεται «ινδόλη-3 καρβινόλη» αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του ήπατος, του κύριου οργάνου του σώματός μας.
Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ
Δεν γνωρίζουν πολλοί τα οφέλη της βιταμίνης Κ στον οργανισμό μας. Η βιταμίνη Κ χωρίζεται σε δύο τύπους: Η βιταμίνη Κ1, γνωστή και ως φυλλοκινόνη που βρίσκεται συνήθως σε φυτικές πηγές. Η βιταμίνη Κ2, επίσης γνωστή ως μενακινόνη που βρίσκεται συνήθως σε ζωικές πηγές.
Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Μία από τις κύριες λειτουργίες του είναι να δρα ως συμπαράγοντας για τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Χωρίς την κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης Κ στο σώμα σας, θα χάσει την ικανότητά του να πήζει σωστά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες υπερβολικής αιμορραγίας. Το λάχανο είναι μια καταπληκτική πηγή βιταμίνης Κ1, παρέχοντας 113 mcg ανά 100 γραμμάρια λάχανου.
Προλαμβάνει τη φλεγμονή
Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική απόκριση σε τραυματισμό ή λοίμωξη, αλλά η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, ρευματοειδή αρθρίτιδα και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Το λάχανο περιέχει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.
Το λάχανο είναι γεμάτο με βιταμίνη C
Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό. Είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία των οστών, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Βοηθά επίσης το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο από τις φυτικές τροφές. Μπορεί επίσης να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Η βιταμίνη C προστατεύει το σώμα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.
Βελτιώνει την πέψη
Το λάχανο πλούσιο σε φυτικές ίνες είναι καλό για την πέψη. Αυτό το λαχανικό είναι γεμάτο από φιλικές προς το έντερο αδιάλυτες ίνες που διατηρούν το πεπτικό σύστημα υγιές. Προωθεί τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.
Κάνει καλό στην καρδιά σου
Το κόκκινο λάχανο περιέχει ισχυρές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Πρόκειται για φυτικές χρωστικές που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η αύξηση της πρόσληψης διατροφικών ανθοκυανινών μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που μοιάζει με λίπος που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματός σας. Αν και είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το λάχανο περιέχει δύο ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα ανθυγιεινά επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
Προωθεί το υγιές δέρμα
Όπως αναφέρθηκε, το λάχανο περιέχει βιταμίνη C και K και λίγα αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Το θείο που υπάρχει στο λάχανο μπορεί να είναι υπεύθυνο για την καλή όσμωση. Η όσμωση δεν είναι παρά τράβηγμα στη διατροφή και απομάκρυνση των αποβλήτων από τα κύτταρα. Έτσι, το θείο που υπάρχει σε κάθε κύτταρο μπορεί να είναι υπεύθυνο για τη θεραπεία της ακμής και του εκζέματος.