Διατροφή

Kale: Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη του λάχανου;

Kale: Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη του λάχανου;
Kale: Το κατσαρό λάχανο περιέχει τετραπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και διπλάσια περιεκτικότητα σε σελήνιο από το σπανάκι.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το kale είναι ένα σταυρανθές λαχανικό, όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, και έχει μεγάλα, βρώσιμα φύλλα με σκληρό κεντρικό μίσχο. Τυπικά σε σκούρο πράσινο χρώμα, το kale διατίθεται σε διάφορα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του μωβ. Οι άκρες των φύλλων είναι είτε επίπεδες είτε σγουρές. Όταν αγοράζετε λάχανο, θα το βρείτε κανονικά να πωλείται ολόκληρο ή ψιλοκομμένο και μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο.


Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη του kale για την υγεία;

  • Μπορεί να υποστηρίξει την ανοσία. Το κατσαρό λάχανο περιέχει τετραπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και διπλάσια περιεκτικότητα σε σελήνιο από το σπανάκι, καθώς και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε και βήτα-καροτίνη. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών. Το λάχανο περιέχει πολλά από τα μέταλλα που λείπουν από τη σύγχρονη διατροφή μας. Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου φυτικής προέλευσης, απαραίτητο για γερά οστά και δόντια και έχει χαμηλά επίπεδα μιας φυσικής ένωσης που ονομάζεται οξαλικό, που καθιστά το ασβέστιο πιο διαθέσιμο για απορρόφηση. Το λάχανο είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία σύμφωνα με μελέτες λειτουργεί με τη βιταμίνη D για την υποστήριξη του υγιούς μεταβολισμού των οστών.
  • Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις. Το κατσαρό λάχανο περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, το οποίο διατηρεί μια υγιή αρτηριακή πίεση. Ένα άλλο όφελος του λάχανου είναι ότι περιέχει ουσίες που συνδέονται με τη χοληστερόλη για να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων. Μελέτες υποδεικνύουν ότι ακόμα κι αν κάνετε χυμό ή ατμό λάχανο, θα ωφεληθείτε από αυτά τα πλεονεκτήματα.
  • Μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο. Εκτός από το ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το λάχανο είναι πλούσιο σε ουσίες που προστατεύουν τον καρκίνο, όπως η σουλφοραφάνη και η ινδολ-3-καρβονόλη. Οι μελέτες είναι ελπιδοφόρες, αλλά έχουμε ακόμα περισσότερα να μάθουμε.
  • Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών. Το Kale είναι πλούσιο σε δύο φυτοθρεπτικά συστατικά, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και την όρασή μας. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων αυτών των θρεπτικών συστατικών μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία.

Είναι το κατσαρό λάχανο ασφαλές για κατανάλωση;

Καθώς το λάχανο είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα (που συνήθως αναφέρονται ως αραιωτικά του αίματος) πρέπει να λάβουν υπόψη την ποσότητα που τρώνε. Συνήθως, η συμβουλή κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου είναι ότι θα πρέπει να στοχεύσετε να διατηρήσετε τη διατροφική σας πρόσληψη περίπου την ίδια. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας πριν κάνετε σημαντικές διατροφικές αλλαγές.

Μερικοί άνθρωποι με προβλήματα θυρεοειδούς ή εκείνοι που λαμβάνουν φάρμακα για τον θυρεοειδή θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως το λάχανο. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να απορροφά το ιώδιο. Τούτου λεχθέντος, το λάχανο είναι μικρότερου κινδύνου λόγω των χαμηλών επιπέδων αυτών των βρογχογόνων ενώσεων.