Το λαχανό είναι ένα σκούρο, φυλλώδες πράσινο που μπορείτε να το φάτε ωμό ή μαγειρεμένο. Αυτή η υπερτροφή βρισκόταν στα πιάτα του δείπνου από τη ρωμαϊκή εποχή και ήταν από καιρό κοινή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Το λαχανικό προέρχεται από την οικογένεια των λάχανων, η οποία περιλαμβάνει επίσης μπρόκολο και κουνουπίδι. Το λάχανο είναι πιο δημοφιλές από ποτέ και είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα.
Οφέλη λάχανου για την υγεία
- Βιταμίνη Α (σημαντική για την υγεία των ματιών και των οστών και για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα), βιταμίνη C (βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και των χρόνιων ασθενειών) και βιταμίνη Κ (καλή για την πήξη του αίματος και την οικοδόμηση των οστών)
- Φολικό οξύ, μια βιταμίνη Β που είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του εγκεφάλου
- Άλφα-λινολενικό οξύ, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ. (Αν και το λάχανο έχει πολύ λιγότερα ωμέγα-3 από τα ψάρια, είναι ένας άλλος τρόπος για να βάλετε μέρος αυτού του υγιούς λίπους στη διατροφή σας.)
- Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, θρεπτικά συστατικά που δίνουν στο λάχανο το βαθύ, σκούρο πράσινο χρώμα του και προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη
- Ορυκτά όπως ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος
Τα θρεπτικά συστατικά στο λάχανο μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν:
- Χαμηλότερη χοληστερόλη
- Πρόληψη του καρκίνου
- Χάστε βάρος γεμίζοντας σας με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αλλά λίγες θερμίδες
Τύποι λάχανου
Το λαχανό μπορεί να είναι σγουρό ή επίπεδο ή ακόμα και να έχει μια μπλε απόχρωση αναμεμειγμένη με το πράσινο. Οι γεύσεις διαφέρουν, οπότε δοκιμάστε τις όλες. Οι τύποι περιλαμβάνουν:
- Σγουρό λάχανο: λαμπερά πράσινα αναστατωμένα φύλλα, ο πιο κοινός τύπος λαχανίδας
- Λάχανο δεινοσαύρων: στενά, ζαρωμένα πράσινα φύλλα προσκολλημένα σε παχύ μίσχο
- Redbor kale: αναστατωμένα φύλλα που ποικίλλουν σε χρώμα από βαθύ κόκκινο έως μοβ
- Ρωσικό λάχανο: λιγότερο κοινό και έχει επίπεδα φύλλα με κρόσσια που κυμαίνονται από πράσινο έως κόκκινο έως μοβ
Πολλές αγορές αγροτών πωλούν πολλά είδη κατσαρό λάχανο και τα περισσότερα μεγάλα παντοπωλεία θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα. Εάν έχετε έναν κήπο ή ακόμα και λίγα δοχεία σε ένα αίθριο, μπορείτε να καλλιεργήσετε λάχανο. Είτε αγοράζετε λάχανο από το κατάστημα είτε το μαζεύετε από τη δική σας αυλή, αναζητήστε σκούρα, τραγανά φύλλα. Όταν ετοιμαστείτε να το μαγειρέψετε ή να το φάτε, αφαιρέστε τα φύλλα από τα πιο σκληρά κοτσάνια.
Πώς να μαγειρέψετε λάχανο
Προσθέστε λάχανο σε σάλτσα ζυμαρικών, smoothies ή σούπα. Ή δοκιμάστε μία από αυτές τις μεθόδους:
- Σοτάρετε το. Μια βουτιά ελαιόλαδο και λίγο κρεμμύδι ή σκόρδο είναι όλα όσα χρειάζεται αυτό το λαχανικό και ψήνεται σε λίγα λεπτά. Το φύλλο είναι πιο σκληρό από τα φύλλα του σπανακιού, επομένως δεν θα μαραθεί τόσο γρήγορα στο τηγάνι.
- Φτιάξτε μια σαλάτα Kale Caesar. Μπορείτε να φάτε λάχανο ωμό σε σαλάτα. Τα φύλλα μπορούν να αντέξουν σε βαρείς επιδέσμους. Οι σαλάτες Kale Caesar έχουν εμφανιστεί σε πολλά μενού εστιατορίων. Μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό dressing με βάση τη μουστάρδα που έχει όλο το πάχος του Καίσαρα αλλά λιγότερες θερμίδες.
- Ψήστε τσιπς λάχανου. Ψήστε το λάχανο στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο περιχυμένο πάνω από ελαφρώς αλατισμένα φύλλα. Τα πατατάκια λάχανου που αγοράζονται από το κατάστημα μπορεί μερικές φορές να τηγανιστούν ή να συνοδεύονται από μια επικάλυψη τυριού, γι’ αυτό ελέγξτε τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι δεν επιθυμείτε ένα σνακ με πολλές θερμίδες.
Κίνδυνοι λάχανου
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το λάχανο είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα. Αλλά σε πολύ υψηλές ποσότητες, το λάχανο και τα ξαδέρφια του στην οικογένεια του λάχανου μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα σας.
Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, γνωστό και ως υπολειτουργικό θυρεοειδή, ρωτήστε το γιατρό σας για το πώς ορισμένες τροφές μπορούν να επηρεάσουν τον θυρεοειδή σας.