Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι τιμές των φρέσκων προϊόντων μπορεί να εκτιναχθούν στα ύψη. Και, αν ορισμένα πράγματα δεν είναι στην εποχή τους, μπορεί να είναι δύσκολο να τα βρείτε στην ενότητα παραγωγής σας. Φρέσκο γλυκό καλαμπόκι τον Ιανουάριο; Μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά, όταν έχετε τη διάθεση για φρέσκο μπρόκολο και δεν έχετε τίποτα, αφήστε την απογοήτευσή σας και κατευθυνθείτε στον διάδρομο των κατεψυγμένων τροφίμων. Μπορεί να εκπλαγείτε από την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων. Αν αναρωτιέστε αν τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι τόσο θρεπτικά όσο τα φρέσκα, έχουμε καλά νέα.
Η κατάψυξη λαχανικών σφραγίζει σε θρεπτικά συστατικά
Η έρευνα δείχνει ότι η κατάψυξη παράγει θρεπτικά συστατικά, ενώ τα φρέσκα λαχανικά χάνουν σιγά-σιγά θρεπτικά συστατικά από τη στιγμή που μαζεύονται και τη στιγμή που έρχονται στο τραπέζι σας. Μόλις συγκομιστούν, τα φρέσκα προϊόντα ταξιδεύουν συχνά χιλιάδες μίλια πριν φτάσουν στο κατάστημα. Από εκεί, κάθεται στο τμήμα προϊόντων, πιθανότατα ακολουθούμενο από ένα σύντομο πέρασμα στο ψυγείο σας. Αυτή η μακρά παραμονή είναι δύσκολη για αυτά τα φρέσκα καλούδια. Τα ταξίδια και η έκθεση στη θερμότητα, το φως και τον αέρα οδηγούν σε απώλεια θρεπτικών συστατικών. Για να αποφύγετε αυτό, σκεφτείτε να τρώτε τοπικά προϊόντα όταν είναι δυνατόν. Ένας καλός τρόπος για να βρείτε τοπικά προϊόντα κοντά σας; Η αγορά του τοπικού αγρότη σας.
«Τα φρέσκα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά όταν μαζεύονται στη μέγιστη ωρίμανση και τρώγονται αμέσως μετά, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό», λέει η Amanda Otruba, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Geisinger. «Τα λαχανικά που καταψύχονται λίγο μετά τη συλλογή τους μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα προϊόντα».
Τι να προσέξετε στα κατεψυγμένα λαχανικά
Όταν δεν είναι δυνατό να διαλέξετε φρέσκα προϊόντα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε κατεψυγμένα λαχανικά.
Διαλέξτε λαχανικά που είναι «κατεψυγμένα»
- Η κατάψυξη λαχανικών σταματά τη διαδικασία γήρανσης και διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά. Όταν τα λαχανικά καταψύχονται αμέσως, μαζεύονται στο ύψος της ωρίμανσης τους και καταψύχονται γρήγορα για να σφραγιστούν σε θρεπτικά συστατικά.
- Κοιτάξτε την ετικέτα. Αν και τα περισσότερα κατεψυγμένα λαχανικά είναι χωρίς αλάτι ή άλλα συστατικά, είναι πάντα καλό να ελέγχετε ξανά.
- Σκεφτείτε δύο φορές τα λαχανικά μαγειρεμένα σε σάλτσες. Αυτά μπορούν να προσθέσουν νάτριο στο γεύμα σας — μαζί με περιττές θερμίδες, λίπος και συντηρητικά που ίσως δεν περιμένατε.
Φρέσκα ή κατεψυγμένα, τα οφέλη είναι άφθονα
Η κατανάλωση ενός μείγματος από πολύχρωμα λαχανικά σας βοηθά να λαμβάνετε αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως:
- Βιταμίνη Α: Υποστηρίζει την υγιή όραση, το ανοσοποιητικό, την αναπαραγωγή και τη λειτουργία των οργάνων.
- Βιταμίνη C: Δρα ως αντιοξειδωτικό για την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη κολλαγόνου, βελτιώνει την απορρόφηση σιδήρου και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Φυτικές ίνες: Σας κρατούν χορτάτους και υποστηρίζουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
- Φολικό οξύ: Βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών σε έγκυες γυναίκες.
- Κάλιο: Ένας ηλεκτρολύτης που υποστηρίζει τη λειτουργία των νεύρων και τη συστολή των μυών.
«Τα κατεψυγμένα λαχανικά διευκολύνουν τη λήψη βιταμινών κατά τη διάρκεια του χειμώνα», λέει ο Otruba. «Παρέχουν επίσης μια εξαιρετική συντόμευση για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα – όλο το χρόνο».
Ιδέες για τη συσκευασία μιας διατροφικής αξίας
Έχοντας ένα σακουλάκι με κατεψυγμένα μπιζέλια στο χέρι μπορεί να προσθέσει μερικές επιπλέον φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και γεύση στα κατά τα άλλα πιάτα σας. Δοκιμάστε αυτές τις ιδέες για να βάλετε περισσότερα προϊόντα στη διατροφή σας:
- Φτιάξτε smoothies. Το κατεψυγμένο σπανάκι και άλλα χόρτα μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε πρωινό φίλτρο πιο εύγευστο – ειδικά επειδή πιθανότατα θα μετατρέψουν το ποτό σας σε μια διασκεδαστική απόχρωση του πράσινου.
- Ρίξτε μέσα τα ζυμαρικά. Μπρόκολο, μπιζέλια και καρότα — ω! Όταν βράζετε νουντλς για πιάτα ζυμαρικών, προσθέτετε μια χούφτα κατεψυγμένα λαχανικά στην κατσαρόλα για να προσθέσετε λίγη ουσία στα μακαρόνια σας.
- Πάρτε και ψήστε. Τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να προσθέσουν υγρασία (λόγω της περιεκτικότητας τους σε νερό) και χύμα στα ψητά πιάτα. Ή μπορείτε να τα ξεπαγώσετε και να τα χρησιμοποιήσετε σαν φρέσκα, όπως σε αυτή τη συνταγή για την πίτα Shepherd.