Τα καρότα είναι υγιεινά λαχανικά που τρώγονται ως σνακ και χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα για να προσφέρουν ουσία και γεύση. Η τραγανή υφή τους προσθέτει κάτι διαφορετικό και νόστιμο σε σαλάτες, πιάτα με κρέας, ζυμαρικά και πολλά άλλα. Αλλά τα καρότα είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά, γεμάτα με πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε σε καθημερινή βάση.
Πώς τα καρότα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας;
Τα καρότα είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών όπως κάλιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Α, μεταξύ πολλών άλλων. Το βήτα-καροτένιο, ένα είδος καροτενοειδούς, είναι το θρεπτικό συστατικό που κάνει τα καρότα πορτοκαλί και επίσης προάγει την καλή υγεία. Μετατρέπεται σε βιταμίνη Α όταν καταναλώνεται σε τρόφιμα και δίνει σε άλλα φρούτα και λαχανικά το κίτρινο ή πορτοκαλί τους χρώμα. Ακολουθούν τα οφέλη των καρότων για την υγεία, διατροφικές πληροφορίες και μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τα προετοιμάσετε.
Οφέλη για την υγεία
Τα καρότα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία σας. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες και στην πρόληψη καταστάσεων όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
Εδώ είναι μερικά άλλα οφέλη για την υγεία των καρότων:
Υγεία των ματιών
Η βιταμίνη Α, η οποία είναι άφθονη στα καρότα, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή υγεία των ματιών. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α με μεγαλύτερο κίνδυνο νυχτερινής τύφλωσης.
Χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου
Τα καροτενοειδή μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να προστατεύεται από διάφορους τύπους καρκίνου. Μια μελέτη έδειξε ότι μια δίαιτα πλούσια σε βήτα καροτίνη μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να προστατευτούν από τον καρκίνο του προστάτη. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η φυτική ένωση λουτεΐνη, η οποία βρίσκεται στα καρότα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου όταν ενσωματωθεί στη διατροφή. Μια διαφορετική μελέτη έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, γνωστό και ως γαστρικός καρκίνος.
Απώλεια βάρους
Τα καρότα έχουν πολύ λίγες θερμίδες ανά μερίδα. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι, ώστε να μην τρώτε τόσο πολύ, μειώνοντας συνολικά την πρόσληψη θερμίδων και υποστηρίζοντας την απώλεια βάρους και μια υγιεινή διατροφή. Τα αυξημένα αισθήματα πληρότητας εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό επειδή τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.
Χαμηλότερη Χοληστερόλη
Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την πρόσληψη καρότων με τη μείωση της χοληστερόλης όταν ενσωματώνονται στη διατροφή.
Θρέψη
Μία μερίδα φρέσκων, τριμμένων καρότων (μισό φλιτζάνι) παρέχει τα ακόλουθα διατροφικά στοιχεία:
- Θερμίδες: 23
- Ολικό λίπος: 0 γρ
- Χοληστερόλη: 0 mg
- Νάτριο: 38 mg
- Συνολικοί υδατάνθρακες: 5γρ
- Διαιτητικές ίνες: 2 γρ
- Ζάχαρα: 3 γρ
- Πρωτεΐνη: 1 γρ
Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, με μία μερίδα να παρέχει το 184% της ημερήσιας αξίας σας, καθώς και τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
- Βιταμίνη C
- Ασβέστιο
- Σίδερο
- Βιοτίνη
- Βιταμίνη Κ1
- Κάλιο
- Βιταμίνη Β6
- Λουτεΐνη