Διατροφή

Λαχανάκια Βρυξελλών: Γεμάτα βιταμίνη C & με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία

Λαχανάκια Βρυξελλών: Γεμάτα βιταμίνη C & με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία
Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών χημικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν συνδεθεί με την καλή υγεία.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην υγιεινή οικογένεια των σταυρανθών μαζί με το λάχανο και το μπρόκολο. Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, οι οποίες είναι καλές για να διατηρούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας χαρούμενα. Παρέχουν επίσης απαραίτητα μέταλλα, όπως κάλιο και ασβέστιο, για να διατηρούν υγιείς τους μυς και τα οστά σας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ και C, υποστηρίζοντας ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τα οστά. Λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C από αυτά όταν τρώγονται ωμά παρά από τα πορτοκάλια. Τα μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών εξακολουθούν να περιέχουν βιταμίνη C, ωστόσο – περίπου το ίδιο με τον χυμό πορτοκαλιού και τα ωμά πορτοκάλια.


Όσο πιο πικρό, τόσο το καλύτερο

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών χημικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν συνδεθεί με την καλή υγεία. Είναι ιδιαίτερα άφθονα σε ενώσεις που περιέχουν θείο που ονομάζονται γλυκοσινολικά. Σκεφτείτε πότε μαγειρέψατε τελευταία φορά λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο ή κουνουπίδι. Έχετε σταματήσει και αναρωτηθήκατε ποια είναι αυτή η πικάντικη μυρωδιά; Είναι οι ενώσεις θείου στα λάχανα που διασπώνται. Είναι επίσης αυτό που δίνει στα λαχανάκια Βρυξελλών την χαρακτηριστική πικρή γεύση.

Έτσι, για να χορτάσετε αυτές τις ευεργετικές χημικές ουσίες, όσο πιο πικρές, τόσο το καλύτερο. Ίσως λοιπόν αναρωτιέστε γιατί αυτές οι χημικές ουσίες είναι τόσο ξεχωριστές. Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι θειούχες ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να προάγουν την υγεία αποτρέποντας την καταστροφή των κυττάρων. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων από αυτές τις γλυκοζινολικές ενώσεις από σταυρανθή λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών Βρυξελλών, του μπρόκολου, του λάχανου και του λάχανου, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ενός ευρέος φάσματος καρκίνων.

Η έρευνα συνεχίζει να συλλέγει περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη τους, αλλά η καλύτερη συμβουλή που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να προσπαθήσετε να καταναλώνετε περίπου πέντε μερίδες λαχανικών brassica την εβδομάδα και να διαφοροποιείτε τις επιλογές. Οι πικρές θειούχες ενώσεις αποτελούν μέρος ενός εξελιγμένου αμυντικού συστήματος των λαχανικών Βρυξελλών, γνωστό ως βόμβα λαδιού μουστάρδας, που απωθεί τα έντομα από το να τα δαγκώσουν, αλλά προσελκύει εκείνα τα έντομα που επιτρέπουν την επικονίαση.

Και επειδή τα φυτά είναι έξυπνα, υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικές γλυκοσινολικές ενώσεις στα λαχανικά brassica και καθένα από αυτά τα λαχανικά έχει διαφορετικούς συνδυασμούς, δίνοντάς τους τη χαρακτηριστική τους γεύση. Γι’ αυτό τα παρακάτω λαχανικά, που ανήκουν στην οικογένεια brassica, έχουν διαφορετικές γεύσεις: μπρόκολο, λάχανο, λάχανο, σουηδικό, wasabi, χρένο, γογγύλι, ρόκα, νεροκάρδαμο, κουνουπίδι και μουστάρδα.