Ποια είναι τα έλαια που πρέπει να είναι βασικά στα γεύματά σας; Λοιπόν, αυτό εξαρτάται από τον τύπο μαγειρέματος που κάνετε. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα λάδι είναι το σημείο καπνού του ή η θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να καίγεται το λάδι. Όταν θερμαίνετε ένα λάδι πέρα από το σημείο καπνού του, μπορεί να χάσει τη γεύση, τα θρεπτικά συστατικά και ακόμη και να απελευθερώσει επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Ένας άλλος καλός εμπειρικός κανόνας είναι να ερευνήσετε ακριβώς τι είδους λίπη υπάρχουν στο λάδι σας. Οι ειδικοί συνιστούν να μείνετε μακριά από εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και να επιλέξετε αυτά που είναι γεμάτα με υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Τούτου λεχθέντος, τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι πάντα κακό, αλλά θα το φτάσουμε σε αυτό σε λίγο. Υποθέτουμε ότι αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι ότι η διατροφή είναι μια πολύπλοκη πράξη εξισορρόπησης και είμαστε εδώ για να το κάνουμε λίγο πιο εύκολο. Εδώ είναι 5 γεμάτα θρεπτικά έλαια που αξίζουν μια θέση στο ντουλάπι σας.
Ποια είναι τα καλύτερα έλαια για μαγείρεμα;
- Eλαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι δημοφιλές για κάποιο λόγο. Είναι γεμάτο γεύση και απίστευτα ευέλικτο. Αν θέλετε να επωφεληθείτε πλήρως από τα οφέλη για την υγεία, αναζητήστε πάντα το «έξτρα παρθένο» στην ετικέτα. Αυτό σημαίνει ότι το λάδι είναι ακατέργαστο και έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και υγιεινά για την καρδιά λιπαρά. Σε σύγκριση με άλλα λάδια, η ελιά έχει χαμηλό σημείο καπνού, επομένως χρησιμοποιείται καλύτερα για μαγείρεμα σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά, ψήσιμο ή ως dressings σε σαλάτες.
- Έλαιο αβοκάντο. Το λάδι αβοκάντο μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά από τα ίδια οφέλη με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά με υψηλότερο σημείο καπνίσματος, που το καθιστά ιδανικό για σοτάρισμα ή τηγάνισμα. Είναι γεμάτο βιταμίνη Ε και έχει μια από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε μονοακόρεστα λιπαρά στον διάδρομο λαδιού. Επιπλέον, το λάδι αβοκάντο δεν έχει πολύ γεύση, επομένως δεν θα υπερνικήσει ποτέ τις μαγειρικές σας δεξιότητες.
- Λάδι καρύδας. Υπήρξε πολλή διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το λάδι καρύδας τα τελευταία χρόνια. Έτσι, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι το λάδι καρύδας είναι στην πραγματικότητα αρκετά υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, αυτό το απίστευτα ανθεκτικό στη θερμότητα λίπος έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της χοληστερόλης, να σκοτώσει τα επιβλαβή βακτήρια και να ενισχύσει τον μεταβολισμό. Και για να χαλαρώσετε λίγο, πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι όλα τα κορεσμένα λιπαρά βλαβερά για εσάς.
- Ηλιέλαιο. Αυτό το έλαιο όχι μόνο προέρχεται από τους σπόρους των ωραιότερων λουλουδιών του κόσμου, αλλά περιέχει επίσης σχεδόν το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Ε σε μία μόνο κουταλιά της σούπας. Το ηλιέλαιο είναι πλούσιο σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία ενώ είναι σημαντικά για το σώμα σας, θα μπορούσαν να είναι φλεγμονώδη εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα. Έτσι, όπως είπε κάποτε κάποιος σοφός, «όλα με μέτρο».
- Βούτυρο. Σοκαριστήκατε που είδατε αυτό στη λίστα; Ακούστε μας. Το πραγματικό, μη επεξεργασμένο βούτυρο μπορεί να είναι αρκετά θρεπτικό. Είναι γεμάτο βιταμίνες Α, Ε και Κ2 και πλούσιο σε λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Το πιο υγιεινό στοίχημά σας είναι να επιλέξετε καθαρό λίπος βουτύρου, ή ghee, το οποίο δεν περιέχει ζάχαρη και πρωτεΐνες. Επιλέξτε βούτυρο από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο για περισσότερη βιταμίνη Κ2 και υγιή λιπαρά οξέα.