Διατροφή

Λάδι: 3 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου

Λάδι: 3 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου
Λάδι: Το ελαιόλαδο είναι απίστευτα νόστιμο και αποδεικνύεται τόσο απίστευτα καλό για εσάς!

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό των μεσογειακών πολιτισμών για χιλιάδες χρόνια, που χρονολογείται από τους Αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους, και παραμένει το πιο δημοφιλές μαγειρικό λάδι στην περιοχή μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί στη διατροφή πιστεύουν ότι η λεκάνη της Μεσογείου φιλοξενεί μερικούς από τους μακροβιότερους πληθυσμούς ακριβώς επειδή η τυπική καθημερινή τους διατροφή είναι τόσο πλούσια σε υγιή λίπη από ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια.


Είναι γεμάτο πολυφαινόλες

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μια ιδιαίτερα άφθονη πηγή πολυφαινολών, φυσικών βιοδραστικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βρίσκονται σε φυτικές τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ελιές. Οι πολυφαινόλες ωφελούν την υγεία, εν μέρει, επειδή καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες – έναν τύπο στρες στο σώμα που καταστρέφει τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και το DNA με τρόπο που συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και άνοια.

Προάγει έντονα την καρδιαγγειακή υγεία

Το ελαιόλαδο θεωρείται υγιεινό για την καρδιά για ( πολλούς ) καλούς λόγους. Στη συχνά αναφερόμενη μελέτη PREDIMED , τα άτομα που έκαναν μια μεσογειακή διατροφή που περιελάμβανε 4+ κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και τον συνδυασμένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και θάνατο από καρδιά. Η ασθένεια ήταν περίπου 30% χαμηλότερη από τα άτομα που έκαναν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Το EVOO έχει επίσης συνδεθεί με βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Αν και κανένα φαγητό δεν αποτελεί μαγικό εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου, η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να είναι ένας λόγος που τα ποσοστά καρκίνου τείνουν να είναι χαμηλότερα στις μεσογειακές χώρες. Τα ευρήματα από μια πρόσφατη μελέτη του 2020 υποδηλώνουν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πυροδοτεί αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου που σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Είτε προσπαθείτε να αποφύγετε ένα κρυολόγημα, είτε να περιορίσετε τον κίνδυνο καρκίνου είτε να διαχειριστείτε μια αυτοάνοση κατάσταση, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας. Και, αποδεικνύεται, στο ανοσοποιητικό σας σύστημα αρέσουν πραγματικά τα υγιή λίπη! Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3 κουταλιών της σούπας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου κάθε μέρα συσχετίστηκε με μεγαλύτερη ανάπτυξη και ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού που επιτίθενται σε ξένους εισβολείς.