Αν και τα αμύγδαλα αναφέρονται συνήθως ως ξηροί καρποί, στην πραγματικότητα είναι βρώσιμοι σπόροι σε σχήμα δακρύου που είναι ο καρπός της αμυγδαλιάς. Μπορείτε να τα αγοράσετε ξεφλουδισμένα ή ασπρισμένα, δηλαδή όταν τα αμύγδαλα με κέλυφος έχουν υποστεί επεξεργασία με ζεστό νερό για να αφαιρέσετε την καφέ εξωτερική επικάλυψη, αφήνοντας πίσω τους ένα απαλό λευκό εσωτερικό.
Τα κορυφαία 5 οφέλη για την υγεία
Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Έρευνα από το British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, περίπου 55 γραμμάρια την ημέρα, δεν είναι μόνο ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, αλλά έχει επίσης περιορισμένο κίνδυνο αύξησης βάρους. Μια μελέτη του 2013 κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα αμύγδαλα, όταν καταναλώνονται ως σνακ, βοηθούν στη μείωση της πείνας και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, επειδή οι ξηροί καρποί περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά στα οποία δυσκολευόμαστε να έχουμε πρόσβαση – αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε όσο το 10-15% των θερμίδων τους.
Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία της καρδιάς, όπως ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, χαλκό και μαγγάνιο. Δύο ερευνητικές μελέτες το 2012 και το 2014 διαπίστωσαν ότι η συμπερίληψη αμυγδάλων στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ειδικά σε υπέρβαρα άτομα. Περαιτέρω έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση αμυγδάλου βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
Μια μελέτη του 2017 στην Ινδία σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η συμπερίληψη των αμυγδάλων ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής είχε πολλαπλά οφέλη τόσο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο και στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Μια περαιτέρω μελέτη στην Κίνα έδειξε επίσης ότι η τακτική κατανάλωση αμυγδάλου είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και γλυκόζης νηστείας, επομένως φαίνεται ότι η συμπερίληψη των αμυγδάλων ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι ευεργετική για τα άτομα με διαβήτη. Τούτου λεχθέντος, πάντα να ελέγχετε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας, ειδικά εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επιπλέον, τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι γνωστό ότι είναι σημαντικό για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Μπορεί να υποστηρίξει τον εγκέφαλο
Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, του φυλλικού οξέος και των ακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και της l-καρνιτίνης που είναι γνωστή για τα νευροπροστατευτικά της οφέλη. Απαιτούνται περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αμυγδάλου μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη.
Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου
Φαίνεται ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να είναι καλή για το έντερο. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αμυγδάλων ή βουτύρου αμυγδάλου όχι μόνο βελτίωσε την ποιότητα της διατροφής τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, αλλά άλλαξε επίσης τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, πιθανώς, εν μέρει, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.
Είναι τα αμύγδαλα ασφαλή για όλους;
Τα άτομα με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς πρέπει να αποφεύγουν τα αμύγδαλα. Τα συμπτώματα αλλεργίας συνήθως αναπτύσσονται μέσα σε λίγα λεπτά και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε μια ανεπιθύμητη αντίδραση. Ωστόσο, εάν αυτό εξελιχθεί σε σοβαρή αντίδραση, γνωστή ως αναφυλαξία, είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και θα πρέπει να αναζητηθεί άμεση βοήθεια. Τα μικρά παιδιά, μερικοί ηλικιωμένοι και όσοι έχουν πρόβλημα στην κατάποση θα πρέπει να αποφεύγουν ολόκληρους ξηρούς καρπούς λόγω του κινδύνου πνιγμού.