Αν και είναι μικροί σε μέγεθος, οι ξηροί καρποί όλων των ειδών έχουν μεγάλη θρεπτική αξία – και παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία στους ηλικιωμένους. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς σας. Για παράδειγμα, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention το 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «αντίστροφη συσχέτιση της κατανάλωσης ξηρών καρπών με τον κίνδυνο καρκίνου, ειδικά για καρκίνους του πεπτικού συστήματος». Μια άλλη μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε το 2019 στο περιοδικό Nutrition Reviews σημειώνει ότι «έχει ευεργετικό ρόλο η κατανάλωση ξηρών καρπών στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και της θνησιμότητας από αυτά.
Πώς οι ξηροί καρποί προστατεύουν την υγεία σας καθώς μεγαλώνετε:
- Πιο υγιής καρδιά
Όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, πιθανότατα έχετε ακούσει ότι πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα λίπους που καταναλώνετε, λέει η Courtney Barth, διαιτολόγος από την Cleveland Clinic. Ειδικά οι ηλικιωμένοι πρέπει να προστατεύουν την υγεία της καρδιάς τους. Αυτό συμβαίνει επειδή άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας, όπως:
- Έμφραγμα.
- Εγκεφαλικό.
- Καρδιακή ασθένεια.
Γενικά θα πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως:
- Μπέικον.
- Βοδινό κρέας.
- Τυριά από πλήρες γάλα.
- Γιαούρτια με πλήρη λιπαρά.
- Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τσιπς.
- Γάλα μη αποβουτυρωμένο.
Η κατανάλωση τροφών με ακόρεστα λιπαρά, από την άλλη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης σας. Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστα λίπη. Σύμφωνα με μελέτες αυτά βοηθούν σε:
- Χαμηλότερη χοληστερόλη.
- Μειώνουν τη φλεγμονή.
- Προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.
- Μειώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις.
- Αποτρέπουν την γνωστική μείωση.
- Πιο ευκρινές μυαλό
Η κατανάλωση ξηρών καρπών –ιδιαίτερα καρυδιών– μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το μυαλό σας ευκρινές, λέει η Barth. Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος ακόρεστου λίπους. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό το είδος λίπους σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition βρήκε «μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καρυδιού και της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας». Η έρευνα υποδηλώνει ότι τα άτομα που καταναλώνουνπερίπου ¼ φλιτζάνι καρύδια σε καθημερινή βάση είχαν υψηλότερα γνωστικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν το έκαναν. Η έρευνα, ωστόσο, δεν έδειξε ότι η κατανάλωση καρυδιών προστατεύει από τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.