Δοκιμάστε να φτιάξετε γνήσια γαλλικά κρουασάν για εσάς και την οικογένειά σας! Δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό από το να δημιουργήσετε κάτι τόσο νόστιμο μαζί με τα παιδιά σας! Φτιάξτε τα από το βράδυ και ξυπνήστε το πρωί για να τα γευτείτε όλοι μαζί οικογενειακά. Η υπέροχη μυρωδιά του βουτύρου και της ζύμης, θα σας ξυπνήσει και θα σας φτιάξει την διάθεση!
Κλασική συνταγή για κρουασάν
Συστατικά συνταγής:
- 500 γρ αλεύρι δυνατό λευκό, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
- 1 ½ κουταλάκι αλάτι
- 50 γρ ζάχαρη
- 2 x 7 g φακελάκια ξηρή μαγιά γρήγορης δράσης
- λάδι, για λίπανση
- 300 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αυγό, χτυπημένο
Μέθοδος Παρασκευής
ΒΗΜΑ 1
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μετράμε 300 ml κρύο νερό σε μια κανάτα, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το υγρό. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια ζυμώνουμε στην επιφάνεια εργασίας σας για 10 λεπτά. Πλάθουμε μπάλα, βάζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες.
ΒΗΜΑ 2
Βάζουμε το βούτυρο ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, τρίβουμε και το τυλίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο περίπου 20 x 15 cm. Αφήνουμε τυλιγμένο στη λαδόκολλα και κρυώνουμε.
ΒΗΜΑ 3
Μεταφέρουμε την παγωμένη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τυλίγουμε σε ένα ορθογώνιο 40 x 20 εκ. Τοποθετούμε την ξετυλιγμένη πλάκα βουτύρου στο κέντρο της ζύμης, έτσι ώστε να καλύπτει το μεσαίο τρίτο.
ΒΗΜΑ 4
Διπλώνουμε τη μία πλευρά της ζύμης προς τα πάνω και μέχρι τη μέση πάνω από το βούτυρο.
ΒΗΜΑ 5
Διπλώνουμε την άλλη πλευρά της ζύμης προς τα πάνω και πάνω από το βούτυρο με τον ίδιο τρόπο, έτσι ώστε οι δύο άκρες της ζύμης να συναντηθούν στο κέντρο του βουτύρου.
ΒΗΜΑ 6
Διπλώνουμε τη ζύμη στη μέση ώστε το σημείο που ενώνονται οι άκρες της ζύμης να γίνει η ραφή. Τυλίξτε σε μεμβράνη και αφήστε το να κρυώσει για 30 λεπτά.
ΒΗΜΑ 7
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τυλίγματος, διπλώματος και ψύξης (βήματα 3-6) δύο φορές ακόμη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο – τυλίγοντας τη ζύμη ενώ είναι ακόμα διπλωμένη – χωρίς να προσθέτουμε περισσότερο βούτυρο. Τυλίγουμε και το αφήνουμε να κρυώσει όλη τη νύχτα.
ΒΗΜΑ 8
Την επόμενη μέρα ανοίγουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο, διαστάσεων περίπου 60 x 30 εκ. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή κόφτη πίτσας, κόβουμε τις άκρες για να καθαριστούν.
ΒΗΜΑ 9
Κόβουμε τη ζύμη στη μέση κατά μήκος, έτσι ώστε να έχετε 2 μακριές λωρίδες, στη συνέχεια κόβουμε κάθε λωρίδα σε 6 ή 7 τρίγωνα με 2 ίσες πλευρές.
ΒΗΜΑ 10
Παίρνουμε κάθε τρίγωνο με τη σειρά και τραβάμε τις δύο γωνίες στη βάση για να το τεντώνουμε και να το διευρύνουμε.
ΒΗΜΑ 11
Ξεκινώντας από τη βάση κάθε τριγώνου, αρχίζουμε να τυλίγουμε απαλά σε ένα κρουασάν, προσέχοντας να μην θρυμματίσουμε τη ζύμη.
ΒΗΜΑ 12
Συνεχίζουμε το ρολό, φροντίζοντας η άκρη κάθε τριγώνου να καταλήγει κουμπωμένη κάτω από το κρουασάν για να κρατήσει στη θέση της. Εάν προσθέσουμε γεμίσματα, τοποθετούμε το κατά μήκος του πλατύτερου τμήματος του τριγώνου πριν τυλιχτεί σε ρολό.
ΒΗΜΑ 13
Λυγίζουμε τις άκρες των κρουασάν προς τα μέσα και μετά μεταφέρετε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με ελαφρά λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
ΒΗΜΑ 14
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Ανακατεύουμε το χτυπημένο αυγό με μια πρέζα αλάτι και χρησιμοποιούμε για να γλασάρουμε γενναιόδωρα τα κρουασάν. Ψήνουμε για 15-18 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει και μετά αφήνουμε να κρυώσει σε συρμάτινες σχάρες.