Γιορτάζουμε την άνοιξη με τα μυρωδάτα χόρτα της και ετοιμάζουμε μοναδικές τάρτες όπως αυτή η χωριάτικη μυρωδάτη ανοιχτή πίτα (ή αλλιώς κροστάτα). Κροστάτα είναι ιταλική χωριάτικη πίτα που γίνεται ανοιχτή περίπου σαν τάρτα.
Υλικά
Για τη γέμιση
- 1 κιλό σέσκουλα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 2 πράσα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι, ξερό, σε σκόνη
- 300 γρ. φρέσκο τυρί, όπως ανθότυρο ή ρικότα
- 200 γρ. γραβιέρα πικάντικη ή παρμεζάνα, τριμμένη
- 1 φλιτζ. τσαγιού μυρωδικά ανάμεικτα, ψιλοκομμένα, όπως άνηθος, δυόσμος, μαϊντανός, ψιλοκομμένα
- 2 αυγά
- 2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη ζύμη
- 150 γρ. καρυδόψιχα, θρυμματισμένη στον πολυκόφτη σαν σκόνη
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 120 γρ. πολύ παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
Διαδικασία
Ζύμη
- Για την κροστάτα (ανοιχτή ιταλική πίτα) με πράσα, σέσκουλα και μυρωδικά ξεκινάμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη.
- Την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Γέμιση
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τα σέσκουλα και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε τα τυριά, τα αυγά, αλατοπίπερο και το ξύσμα λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
Κροστάτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο 38-40 εκ.
- Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια ενός ταψιού 25 εκ.
- Στρώνουμε μέσα τη ζύμη, έτσι ώστε να καλύψει καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
- Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και τη στρώνουμε ισόπαχα.
- Μισοσκεπάζουμε με τις άκρες του φύλλου που εξέχει από το ταψί.
- Στο κέντρο θα φαίνεται η γέμιση, καθώς πρόκειται για μισάνοιχτη πίτα.
- Λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο της επιφάνειας και ψήνουμε για 25 λεπτά.