Αυτή η κλασική συνταγή κριτσινιού είναι ευέλικτη και ιδανική για κάθε γεύμα. Μπορείτε να το προσαρμόσετε με τα αγαπημένα σας βότανα και τυριά για πρόσθετη γεύση!
Συστατικά:
- 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού (1 πακέτο) ενεργή ξηρή μαγιά
- 1 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα ιταλικά βότανα (προαιρετικά)
- Βούτυρο ή ελαιόλαδο για το βούρτσισμα
Οδηγίες:
Ενεργοποίηση μαγιάς:
Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη σε 1 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Ρίξτε 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά πάνω από το νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
Ετοιμάστε τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Ζυμώνουμε ζύμη:
Γυρίστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέστε περισσότερο αλεύρι αν χρειάζεται για να μην κολλήσει.
Πρώτη άνοδος:
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί ή πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Σχήμα κριτσίνι:
Χτυπάμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Τυλίξτε κάθε μερίδα σε ένα ορθογώνιο πάχους περίπου 1/4 ίντσας. Κόψτε σε λωρίδες πλάτους περίπου 1/2 ίντσας.
Προετοιμασία για ψήσιμο:
Τοποθετήστε τις λωρίδες σε λαδόκολλα στρωμένα με λαδόκολλα. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Εάν θέλετε, πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα, σκόνη σκόρδου και αποξηραμένα ιταλικά βότανα.
Δεύτερη άνοδος:
Αφήνουμε τα κριτσίνια να φουσκώσουν για άλλα 20-30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς.
Ψήνω:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Ψύξτε και σερβίρετε
Αφήστε τα κριτσίνια να κρυώσουν ελαφρώς σε μια σχάρα πριν τα σερβίρετε. Απολαύστε ζεστά!