Διατροφή

Κριθαράκι: Συνταγή για κριθαράκι με χταπόδι, κρασί και κόκκινο πιπέρι

Κριθαράκι: Συνταγή για κριθαράκι με χταπόδι, κρασί και κόκκινο πιπέρι
Το χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο δεν έχει σημασία, το βάζεις να βγάλει τα ζουμάκια του και να κοκκινίσει, κάπου-κάπου το ‘τσιμπάς” με το πιρούνι να δεις αν μαλάκωσε και αυτό είναι.

Η πρώτη και καλύτερη λεπτομέρεια σε τέτοιου είδους συνταγές με κριθαράκι είναι πως το πιο κατάλληλο είναι το κριθαράκι ολικής άλεσης, υπογράφω για το αποτέλεσμα! Σπυρωτό, μελωμένο, στο επόμενο ζέσταμα προσθέτεις λίγο νερό, ζεσταίνεις και το τρως σαν να το έχεις μαγειρέψει μόλις! Το χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο δεν έχει σημασία, το βάζεις να βγάλει τα ζουμάκια του και να κοκκινίσει, κάπου-κάπου το ‘τσιμπάς” με το πιρούνι να δεις αν μαλάκωσε και αυτό είναι.

Υλικά

  • 300 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο
  • 12ο0 γραμμάρια χταπόδι
  • 1 κρεμμύδι
  • 150 γραμμάρια ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 150ml κόκκινο κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1200ml ζεστό νερό
  • 50ml ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, το ξύδι και το δαφνόφυλλο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  • Όταν το χταπόδι κοκκινίσει, βγάλει όλα του τα υγρά και να μαλακώσει, το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  • Στην ίδια κατσαρόλα που προετοιμάσαμε το χταπόδι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, τον τοματοπελτέ και το κρασί, ανακατεύουμε και «ξύνουμε» την κατσαρόλα με την κουτάλα.
  • Μόλις μελώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχάρια, το κόκκινο πιπέρι, το χταπόδι, 500ml από το νερό, αλάτι και πιπέρι.
  • Σιγοβράζουμε για 20’ και προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό σε δύο δόσεις.
  • Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά και μόλις χυλώσει το κριθαράκι, περίπου 20’ μετά, αποσύρουμε.
  • Σερβίρουμε το χταπόδι με το κριθαράκι με φρέσκο θυμάρι.