Κρέας Κατανάλωση: Ο Florian Busmann συνήθιζε να απολαμβάνει λουκάνικα και μπριζόλες στο μπάρμπεκιου το καλοκαίρι, αλλά αυτές τις μέρες προτιμά τα υποκατάστατα κρέατος και τα ψητά λαχανικά όπως οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. “Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος είναι σίγουρα μια συμβολή τόσο στο περιβάλλον όσο και στα ζώα. Και είναι επίσης υγιεινό”, δήλωσε ο 28χρονος εργαζόμενος στην τοπική αυτοδιοίκηση στο AFP στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορτοφάγων (Vegan Summer Festival) στο Βερολίνο. Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστοί για την αγάπη τους για τα λουκάνικα και τα σνίτσελ, οι Γερμανοί τρώνε σταθερά λιγότερο κρέας τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας δείχνουν ότι η κατανάλωση κρέατος μειώθηκε στα 52 κιλά ανά άτομο το 2022, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν οι υπολογισμοί το 1989. Συγκριτικά, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε περίπου 61 κιλά ανά άτομο μόλις πριν από πέντε χρόνια. Οι ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων, η κλιματική αλλαγή και οι υψηλότερες τιμές φαίνεται να έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να γεμίσουν το πιάτο τους με κρέας. Περίπου το 10% των Γερμανών είναι χορτοφάγοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, σε σύγκριση με το 6% το 2018. Από το 2021, η Γερμανία έχει ακόμη και χορτοφάγο υπουργό Γεωργίας, τον Τζεμ Οζντεμίρ του κόμματος των Πρασίνων – προς μεγάλη απογοήτευση πολλών στη βιομηχανία κρέατος.
“Μακροπρόθεσμη τάση”
Παρά το γεγονός ότι έκανε την επιλογή να γίνει χορτοφάγος ως έφηβος λόγω ανησυχιών για την ευημερία των ζώων, ο Ozdemir εξακολουθεί να βλέπει έναν ρόλο για τη βιομηχανία κρέατος. Για τον ίδιο, το κλειδί είναι η μεταρρύθμιση της παραγωγής κρέατος στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο κλίμα θεωρούνται ένας ακόμη λόγος για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος στη Γερμανία. Η κτηνοτροφία είναι “μία από τις μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις” των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη γεωργία, δήλωσε στο AFP, οπότε πρέπει να ληφθούν μέτρα για να γίνει η πρακτική αυτή πιο φιλική προς το κλίμα. “Για παράδειγμα, θα στηρίξουμε τους αγρότες στο να διατηρούν λιγότερα ζώα, αλλά καλύτερα”, είπε. Ο Οζντεμίρ πιστεύει ότι οι Γερμανοί που τρώνε λιγότερο κρέας είναι μια “μακροπρόθεσμη τάση” που δεν έχει καμία σχέση με τον ίδιο προσωπικά. “Οι άνθρωποι ανησυχούν για το κλίμα, θέλουν καλύτερη ευζωία των ζώων και δίνουν επίσης μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία τους, κάτι που θεωρώ καλό”, δήλωσε. Η αυξανόμενη αγορά υποκατάστατων κρέατος έχει επίσης παίξει ρόλο, σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Τζόι, επικεφαλής της ΜΚΟ ProVeg International, η οποία διοργανώνει το φεστιβάλ του Βερολίνου. “Μπορείτε ακόμη να έχετε το μπιφτέκι σας, το σνίτσελ σας, τα λουκάνικά σας, αλλά δεν χρειάζεται να σκοτώνετε ζώα γι’ αυτό”, είπε. Το υπουργείο του Οζντεμίρ επεξεργάζεται μια διατροφική στρατηγική για να βοηθήσει τους Γερμανούς να τρώνε πιο υγιεινά και σχεδιάζει να την παρουσιάσει μέχρι το τέλος του 2023. Το σχέδιο είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ακολουθούν μια “υγιεινή, πιο φυτική και βιώσιμη διατροφή”, σύμφωνα με το υπουργείο.
10 γραμμάρια την ημέρα
Αλλά δεν αισθάνονται όλοι οι Γερμανοί τόσο θετικά για ένα μέλλον με λιγότερο κρέας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE), η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με μέτρα για την προώθηση της υγιεινής διατροφής, σχεδίαζε να συστήσει μόλις 10 γραμμάρια κρέατος την ημέρα. Η κατανάλωση κρέατος έχει μειωθεί κατά σχεδόν 15% τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι αναφορές προκάλεσαν αναστάτωση, με τα υπομνήματα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν την πενιχρή μερίδα κρέατος να ζυγίζεται σε ζυγαριά. Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής DGE δήλωσε αργότερα ότι το όλο θέμα ήταν μια παρεξήγηση, αλλά η συζήτηση δεν έδειξε σημάδια ηρεμίας. Πρόσφατη έρευνα της δημοφιλούς εφημερίδας Bild έδειξε ότι το 57% των Γερμανών είναι σταθερά κατά της λήψης μέτρων από το κράτος για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος. “Το κράτος θα πρέπει να μείνει μακριά από τα πιάτα των ανθρώπων”, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανίας Κρέατος (VDF). “Το 90 τοις εκατό των Γερμανών αρέσκονται να τρώνε κρέας. Κανείς δεν θέλει να πει σε έναν χορτοφάγο να φάει κρέας για να έχει καλύτερη παροχή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και αντίστροφα”, δήλωσε η εκπρόσωπος. Η Γερμανική Ένωση Βιομηχανίας Κρέατος VDF πιστεύει ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος στη Γερμανία από το 2018 οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών και στην πίεση που ασκείται στους καταναλωτές από τον πληθωρισμό. Για την Gabrielle Hubner, 61 ετών, μια άλλη επισκέπτρια του φεστιβάλ vegan του Βερολίνου, το “αυξανόμενο κόστος” είναι ο κύριος λόγος που τρώει λιγότερο κρέας τα τελευταία χρόνια. “Δεν χρειάζεται να τρώω κρέας κάθε μέρα, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, το τυρί ή οι πατάτες”, δήλωσε η διοικητική υπάλληλος. Ο Οζντεμίρ δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υπαγορεύσει στους Γερμανούς τι πρέπει να βάζουν στο καλάθι των αγορών τους. “Ο καθένας μπορεί να αποφασίσει μόνος του τι τρώει και πόσο από αυτό”, είπε. “Η δουλειά μου είναι να κάνω προσφορές για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Θέλω η υγιεινή επιλογή να γίνει η εύκολη επιλογή”.