Τι είναι πιο υγιεινό, το στήθος κοτόπουλου ή τα μπούτια κοτόπουλου; Από διατροφική άποψη, τα στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα έχουν λιγότερες θερμίδες και λίπος συνολικά, λέει ο Jamie Allers, MS, RD, εγγεγραμμένος διαιτολόγος στο Digestive Health Institute του Hartford HealthCare. Στο συνιστώμενο μέγεθος μερίδας των 90 γραμμαρίων, ένα στήθος κοτόπουλου έχει 140 θερμίδες και 3 γραμμάρια λίπους. Ένα μπούτι κοτόπουλου 90 γραμμαρίων έχει 170 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους.
Οι επιλογές
Το στήθος κοτόπουλου έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, ενώ τα μπούτια κοτόπουλου έχουν υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Β12, προσθέτει. Τα μπούτια κοτόπουλου είναι συνήθως λιγότερο ακριβά ανά κιλό. Ωστόσο, το στήθος κοτόπουλου μπορεί να είναι μια πρόκληση στο μαγείρεμα γιατί μπορεί εύκολα να στεγνώσει. Τα μπούτια κοτόπουλου, αν και πιο ζουμερά λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος, μπορεί να είναι δύσκολα ως προς την υφή. Η επιλογή του ψησίματος, του ψησίματος ή του ψησίματος αντί για το τηγάνισμα είναι επίσης πιο υγιεινό.
Ο Allers λέει ότι δεν χρειάζεται να κοιτάτε το κοτόπουλο σας με ασπρόμαυρους όρους. «Μια στρατηγική που χρησιμοποιώ μερικές φορές είναι να πηγαίνω 50-50», λέει. «Αν η συνταγή απαιτεί ένα κιλό κοτόπουλο, θα κάνω μισό κιλό μπούτια και μισό κιλό στήθος. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε την πρόσθετη γεύση των μπουτιών αλλά τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία του στήθους.»
Και ενώ η αφαίρεση του δέρματος μειώνει την ποσότητα του λίπους, το αφήνοντας το δέρμα ανοιχτό κατά το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της γεύσης και στη μείωση των πιθανοτήτων να στεγνώσουν τα πάντα. Συνιστά να χρησιμοποιείτε το στήθος χωρίς κόκαλα για γρήγορο μαγείρεμα πιάτων όπως σοτέ και πατάτες τηγανιτές. Τα μπούτια λειτουργούν καλά σε συνταγές αργής κουζίνας, καθώς η μέθοδος βοηθά στο τρυφερό του κρέατος.
Οι ένοχοι
Τα προ-μαριναρισμένα ή καρυκευμένα στήθη κοτόπουλου έχουν γίνει κοινά στο παντοπωλείο και ο Allers λέει ότι οι αγοραστές πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες πριν αγοράσουν. «Αν είναι απλά, όπως μια μαρινάδα με ελαιόλαδο, λεμόνι και βότανα, τότε ναι», λέει. «Αλλά μπορεί να προστεθεί αλάτι, σάκχαρα, συντηρητικά και αρώματα. Συχνά μπορεί να υπάρχουν τροφικά αλλεργιογόνα λόγω πρόσθετων, όπως μερικές από τις μαρινάδες έχουν γλουτένη. Διαβάστε λοιπόν οπωσδήποτε τις ετικέτες.» Πρόσθεσε ότι το κοτόπουλο που έχει προετοιμαστεί είναι καλύτερο από το να επιλέγετε γρήγορο φαγητό σε τακτική βάση. «Αν σημαίνει ότι δεν θα παραλείψετε ένα γεύμα ή ότι σας περισσεύει για να μπορέσετε να ετοιμάσετε το μεσημεριανό σας για τη δουλειά την επόμενη μέρα, τότε προχωρήστε. Απλά διαβάστε τις ετικέτες», λέει.